ANNONCE

Her er regeringens nye restriktioner

5. januar 2021 17:26 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Kravene er på flere områder skærpet. Se dem her.

Danmark blev den 5. januar 2021 ramt af nye restriktioner, der har til formål at hjælpe sundhedsvæsnet med at stå vagt mod den nye variant af coronavirus covid-19, der virkelig hærger i Danmark.

Faktisk forventer man, at den engelske variant vil være den dominerende i Danmark fra midten af februar måned.

Dermed vil Danmark fra det tidspunkt stå med end endnu mere smitsom sygdom, end det hidtil har været tilfældet, siger sundhedsminister Magnus Heunicke på tirsdagens pressemøde.

– Udviklingen i Storbritannien viser, hvor farligt denne variant er. Kapaciteten i sygehusvæsnet er under massivt pres. De restriktioner vi indføre i Danmark gør, at vi kan undgå den situation, siger han videre.

Du kan i denne artikel få et overblik over de restriktioner, der er gældende frem til den 17. januar.

Nye restriktioner

Forsamlingsforbuddet skærpes, så man fremover kun må forsamles fem personer mod hidtil 10 personer.

Det siger statsminister Mette Frederiksen på tirsdagens pressemøde.

– De nuværende restriktioner er ikke nok, siger Mette Frederiksen.

Fakta

Her er de nye restriktioner

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tirsdag meddelt på et pressemøde, at det bliver nødvendigt at indføre skærpede restriktioner på grund af situationen med coronavirus.

Det sker som følge af den seneste tids spredning af en ny og meget smitsom virusvariant, som bliver kaldt B117, der har ført til omfattende nedlukning i Storbritannien.

Mutationen er kommet til Danmark, og man vil forsøge at undgå spredning af virus ved at skærpe restriktionerne.

Nogle områder bliver ikke berørt, blandt andet holder daginstitutionerne fortsat åbent.

Senere kan det komme på tale at skærpe rejserestriktionerne, meddeler regeringen.

Her er de nye tiltag:

* Forsamlingsloftet bliver fra onsdag sænket fra 10 til 5 personer. Det gælder foreløbig til og med 17. januar.

Regeringen opfordrer befolkningen til ikke at se andre uden for husstanden i det omfang, det er muligt.

Befolkningen opfordres til ikke at samles flere end fem personer i private hjem, medmindre der bor flere personer i husstanden i forvejen.

Ifølge Danmarks Idrætsforbund (DIF) vil det sænkede forsamlingsloft betyde, at der fraset enkelte undtagelser reelt bliver lukket ned for foreningsidrætten i Danmark i den kommende tid.

Den professionelle idræt er fortsat undtaget forsamlingsloftet, men reglen om 500 siddende tilskuere ved for eksempel fodboldkampe udgår, meddeler DIF.

* Afstandskravet bliver hævet fra en meter til to meter.

Danskerne skal igen vænne sig til at holde to meters afstand til hinanden, som det også skete i en periode sidste år.

Det gælder både, når man handler ind i supermarkedet, og når man passerer hinanden på gaden i det offentlige rum.

* Risikoniveauet i de danske myndigheders varslingsberedskab bliver hævet fra niveau 4 til 5 som følge af udviklingen.

Risikoniveau 5 afspejler, at der er en udbredt samfundssmitte, og at sundhedsvæsenet er presset. Ligeledes er der en risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.

Kilde: Regeringen/DIF/Ritzau

Hun opfordrer danskerne til at arbejde hjemmefra, købe ind én person ad gangen og at undgå at mødes med personer uden for hustanden og aflyse aftaler, hvor det er muligt.

I private hjem bør man ikke mødes mere end fem personer. Det gælder dog ikke familier, som består af mere end fem personer, siger statsminister Mette Frederiksen.

På samme tid opfordres til at aflyse alle aftaler, der kan aflyses.

Samtidig hæves afstandskravet fra én til to meter i dagligvarebutikker.

– Det gælder i dagligvarebutikker, men også ude i samfundet og når vi mødes i skoven, siger Mette Frederiksen.

Effektiv vaccine

Vaccinen i Danmark forventes at være effektiv også over for den britiske variant, siger direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.

– Hvis alle vacciner bliver godkendt, og vi får leverancer som aftalt, så vil vi i løbet af sommeren have vaccine nok til hele befolkningen. Der er en række forudsætninger for at det lykkes, men man skal ikke være så meget party-killer, at man siger, at det ikke kan lade sig gøre, siger Thomas Senderovitz.

Set før

Det skærpede afstandskrav i detailhandelen svarer til anbefalingen, der gjorde sig gældende i foråret, da epidemien brød ud.

Det siger kommunikations- og analysechef Lars Aarup fra Coop.

– Langt de fleste steder sidder afstandsmærkerne om to meters afstand stadig i gulvet, som også var rådet i marts.

– Så det er lidt justeringer i forhold til, hvad vi allerede har. Så på den måde er det en opgave, som vi nok skal løse, siger han.

Daginstitutioner fortsat åbne

Daginstitutionerne er afgørende for at virksomheder og myndigheder kan fortsætte deres arbejde. Det er sammen med sundhedsanbefalingerne årsag til, at daginstitutioner ikke lukkes trods opfordringer fra regeringens støttepartier.

– Vi lytter til myndighederne i forhold til sundhedsanbefalingerne. Men vi har brug for, at der er mange personalegrupper, der kan møde frem på arbejde, siger Mette Frederiksen.

Pædagoger vil heller ikke komme foran i køen til vaccine. Ældre og sårbare vil være de først prioriterede i vaccinationskøen, siger Søren Brostrøm.

Kan ikke stoppes

Statsministeren siger, at mutationen ikke kan stoppes. Men man kan forsinke udvikling, så flere kan vaccineres.

– Smittekurven vil være stejlere og have et højere toppunkt, end den udvikling vi kender. Derudover skal en større del af befolkningen være immune for at vi kan få flokimmunitet. Hvis ikke vi griber ind, så vil flere dø, og vores sundhedsvæsen vil komme under stort pres, siger Mette Frederiksen.

Regeringen forventer, at det kan blive nødvendigt at forlænge alle de gældende restriktioner. Det vil blandt andet sige lukkede skoler og lukkede restauranter.

– Det kan man godt indstille sit sind på allerede nu, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger dog, at regeringen fortsat ønsker at holde mest muligt gang i samfundsøkonomien.

Risikoniveau hæves

Myndighederne hæver samtidig risikoniveauet fra 4 til 5. Det skyldes øget smitte med corona-virus. Statsminister Mette Frederiksen siger:

– Det betyder, at der er udbredt samfundssmitte og der er risiko for overbelægning på sygehusene, siger Mette Frederiksen.

Risikoniveauet siger noget om udbredelsen af smitte i det danske samfund og presset på sundhedsvæsnet.

Skalaen går fra niveau 1 til niveau 5, og dermed er Danmark nu på det højeste niveau.

Risikoniveau 5 afspejler ifølge hjemmesiden coronasmitte.dk, at der er tale om en ”udbredt samfundssmitte”.

Samtidig dækker det over, at ”sundhedsvæsnet er presset” samt ”at der er risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.”

Risikoniveauet er en del af det varslingssystem, som myndighederne har lavet, med det formål at give et indblik i hvilken mulige restriktioner, der kan være på vej, hvis niveauet stiger.

Der er dog ingen automatik i hvilke restriktioner, der indføres på hvilke risikoniveauer.

Plejehjemsbeboere vaccineret fredag

På fredag vil alle plejehjemsbeboere, som ønsker at blive vaccineret, have fået første del af dosen, siger statsminister Mette Frederiksen.

– Danmark er det land i EU, der har vaccineret flest. Det er blandt andet lykkes at få flere vacciner ud af den enkelte dose. Det er rigtig godt gået, siger Mette Frederiksen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu