ANNONCE

To ud af tre danskere siger “ja tak”

5. september 2020 11:04 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Professor i virologi peger på, at Danmark kan begynde at vaccinere de første omkring midten af næste år.

To ud af tre danskere siger
Hvis en vaccine mod covid-19 kan godkendes af danske myndigheder i år eller næste år, vil to ud af tre danskere gerne vaccineres. Sådan et scenarie er ikke umuligt, mener professor i virologi Allan Randrup Thomsen. (Arkivfoto) Foto: Dado Ruvic/Reuters

To ud af tre danskere vil gerne vaccineres mod covid-19, hvis en vaccine bliver tilgængelig enten i år eller næste år.

Det viser en undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

67,2 procent af de adspurgte svarer således, at de gerne vil lade sig vaccinere, hvis en vaccine bliver godkendt af de danske myndigheder inden udgangen af 2021.

Og det er bestemt ikke umuligt, hvis man spørger professor i virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

– Jeg vil tro, at vi kan begynde at vaccinere de første omkring midten af næste år, siger han.

Krav til vaccine

For at en vaccine skal kunne godkendes, kræves det, at effekten af vaccinen skulle kunne påvises, og at eventuelle bivirkninger ved vaccinen skal kortlægges.

– Der er lavet fase 1- og fase 2-studier, som har vist, at vaccinen inducerer de immun-responses, som vi forventer, og at der ikke er meget hyppige bivirkninger, siger Allan Randrup Thomsen.

Det betyder, at man allerede nu kan sige, at vaccinen ser ud til at virke – og at bivirkningerne er små.

Det næste skridt, forklarer Allan Randrup Thomsen, er at forstørre gruppen af forsøgspersoner, så man kan få kortlagt de mindre hyppige bivirkninger og få et bedre billede af, hvor godt vaccinen beskytter mod covid-19.

– I fase 3 ekspanderer man gruppen af individer (forsøgspersoner, red.) og ser på, om infektionen slår an ved dem, der er vaccineret, og man sammenligner anslagsraten ved dem, der har fået en placebovaccine, siger Allan Randrup Thomsen.

11,3 procent af de adspurgte ønskede ikke at blive vaccineret, hvis danske myndigheder godkender en vaccine i år eller næste år. 21,4 procent svarede “ved ikke”.

Udfordringer

Mens der endnu ingen dato er sat på, hvornår danskere kan blive vaccineret mod covid-19, er det åbenbart noget andet i Rusland.

Her annoncerede man tilbage i august, at man var klar med en vaccine, men hvordan kan Rusland være så meget længere fremme end Danmark, og resten af verden?

Newsbreak.dk har tidligere forsøgt at besvare det spørgsmål.

Den korte version af, at Rusland umiddelbart har en anden tilgang til de forskellige testfaser end i eksempelvis Danmark, og det har mødt kritik.

Francois Balloux, ekspert i genetisk, kalder Ruslands beslutning for hensynsløs og tåbelig.

– Det er uetisk at gennemføre massevacciner med en ikke ordentligt testet vaccine, siger han til Reuters.

Han siger, at et problem er, at vaccinen kan få negative konsekvenser for den almene russers helbred, mens et andet problem er, at eventuelle problemer med vaccinen kan gøre det sværere at få verdens befolkning til at stole på vacciner generelt i fremtiden.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu