ANNONCE

Farlig sprøjtegift: Her skal du vælge dansk frugt og grønt

18. august 2019 10:25 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Forbrugerrådet Tænk har udpeget 10 typer af frugt og grønt, hvor du får mindst sprøjtegift, hvis du vælger dansk.

Som forbruger er klogest at undgå at få for mange pesticider.

Frugt og grønt fra den konventionelle fødevareproduktion er ofte sprøjtet – men du kan mindske dit indtag af pesticider væsentligt, hvis du køber danskproduceret frugt og grønt.

Det skriver Forbrugerrådet Tænk.

– Går man efter det konventionelt producerede, så vælg dansk. Det har generelt mindre indhold af sprøjtemiddel end udenlandsk frugt og grønt, har Anja Philip, Forbrugerrådet Tænks formand, tidligere udtalt.

Ifølge rapporten “Pesticidrester i fødevarer 2017” har undersøgelser vist, at der er flere rester fra sprøjtemidler i frugt og grønt fra udlandet end i det danske.

I galleriet ovenfor kan du se de 10 typer frugt og grønt, hvor Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at man køber dansk.

Vælg økologisk

Helt generelt er det også en god idé at vælge økologisk, hvis du vil skære ned på antallet af pesticider ifølge Forbrugerrådet Tænk.

Økologisk frugt og grønt er ikke sprøjtet med sprøjtemidler – bortset fra få undtagelser. Vælg derfor økologisk frugt og grønt, hvis du vil skære ned på sprøjtemidlerne,” skriver Tænk på rådets hjemmeside.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Derudover er det en god idé at skrælle dine frugter og grøntsager i det omfang, det er muligt.

– Afhængigt af afgrøde og pesticidkombinationen kan man reducere indholdet mellem 50 og 90 procent ved at fjerne skrællen. For jordbær, vindruer og æbler kan op til halvdelen vaskes af, har Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttets Afdeling for Risikovurdering og Ernæring tidligere udtalt til Ritzau.

Fakta

Hvorfor anvendes pesticider?

Pesticider bruges bl.a. til at bekæmpe ukrudt, svampeangreb, skadedyr eller til at regulere væksten af planter. Formålet er at øge udbyttet og undgå, at afgrøderne tager skade eller går til spilde på grund af fx insekt- eller svampeangreb. Det er lovligt at anvende pesticider. Men man må kun bruge midler, der er godkendt til den specifikke afgrøde, og midlet skal bruges efter etikettens anvisning om fx dosering og seneste anvendelse før høst. Miljøstyrelsen giver godkendelser til anvendelse af pesticider i Danmark.
Pesticider er ikke det eneste middel til at bekæmpe skadevoldere i gartneri og landbrug. Nogle steder anvendes alternative metoder som biologisk bekæmpelse med fx rovmider, mekanisk ukrudtsbekæmpelse og forebyggende sædskifte.
I økologisk produktion er det kun meget få midler, der må anvendes, og dette kun i særlige tilfælde.
Nogle pesticider forsvinder helt fra de behandlede afgrøder, inden de er modne til høst. Andre behandlinger giver rester af pesticider i de modne afgrøder. Den restmængde, der er i den modne frugt eller grøntsag, afhænger af flere faktorer. Der er forskel på, hvor hurtigt et stof nedbrydes og forsvinder fra afgrøden. Jo højere dosis der er brugt, og jo tættere på høsttidspunktet afgrøderne er behandlede, jo højere er restindholdet. Nogle pesticider bruges til behandling efter høst (post harvest) og skal forhindre fx svampeangreb, spiring eller overmodning af afgrøden under opbevaring.
Kilde: Fødevarestyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu