100.000 unge risikerer at stå med huen i hånden

11. marts 2013 22:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
100.000 unge risikerer at stå med huen i hånden
Billede mangler

Danmark uddanner studenter i en grad, så landet om få år risikerer at stå med en stor ubrugelig arbejdsstyrke.

 

Ifølge Ugebrevet A4 valgte flere end syv ud af ti af ungdomsårgangen en gymnasial uddannelse i 2011. Fortsætter de beskæftigelses- og uddannelsesmønstre, man har oplevet det seneste årti, vil op mod 100.000 af disse studenter stå uden arbejde om ti år.

Det fremgår af en ny analyse fra Dansk Metal, der har krydset beskæftigelsesudviklingen de seneste ti år med forskningsinstitutionen Dreams uddannelsesfremskrivning.

Allan Kjær Andersen, der er rektor på Ørestad Gymnasium i København, mener, at gymnasiet er blevet for populært.

»Vi har en stor gruppe elever, der ikke tidligere kom i gymnasiet, og som har svært ved at klare det, og de kommer ud med nogle resultater, som de vanskeligt kan bruge til noget. Jeg skønner, at der er omkring ti procent, der kommer ud og ikke får brugt deres studentereksamen,« siger han til Ugebrevet A4.

Ifølge de nuværende uddannelsesmålsætninger skal 95 procent af en årgang have en ungdomsuddannelse, 60 procent en videregående uddannelse og 25 procent en lang videregående uddannelse.

I dag vælger kun cirka 20 procent af en årgang en erhvervsuddannelse. Det skyldes, at erhvervsuddannelserne ikke virker spændende nok, mener Jens Peter Thomsen, forsker i uddannelsessociologi ved Københavns Universitet.

»Når du er i den alder, er det nemmere at vælge gymnasiet, hvor du så har tre år til at tænke dig om i forhold til, hvad du vil med resten af dit liv. Du kan også altid vælge om i forhold til senere at tage en erhvervsuddannelse, mens erhvervsuddannelsen alt andet lige er mere fastlåst end gymnasiet,« siger han til Ugebrevet A4.

For at få flere unge til at satse på en erhvervsuddannelse, opfordrer Dansk Metal politikerne til at indføre et mål om, at 40 procent af en ungdomsårgang skal have en erhvervsuddannelse.

»Lige nu har vi arbejdsløshed, men for tre år siden var der alarmerende mangel på faglærte, elektrikere og blik- og rørfolk. Og hvis vi er heldige og dygtige at få Danmark bragt i en situation, hvor vi igen kommer til at mangle folk, vil vi ret hurtigt igen mangle faglærte. Det er den situation, vi gerne vil undgå,« siger Metal-formand Claus Jensen til Ugebrevet A4.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu