ANNONCE

104 børn ramt af farlig sygdom

26. april 2019 09:33 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Foruden de 104 børn blev en del voksne også ramt.

104 børn under to år blev i 2018 ramt af den potentielt dødelige børnesygdom kighoste. Det skriver Statens Serum Institut, SSI.

Børn kan i Danmark blive vaccineret mod sygdommen, fra de er tre måneder gamle, men SSI skriver, at 41% af de ramte børn ikke var vaccinerede mod sygdommen.

SSI skriver, at kighostetallet for 2018 lå på samme niveau som før og efter en kighosteepidemi, der ramte landet i 2016. I alt var der 1023 tilfælde af kighoste i Danmark, i 2018, hvor der blev analyseret langt flere prøver på sygdommen, end i 2015.

I 2018 blev der taget 5647 prøver fra patienter på 30 år og opefter. Det tal var på 3859 i 2015.

– Det øgede antal undersøgte prøver tyder på en øget bevidsthed i befolkningen om kighoste efter epidemien i 2016, og især om risikoen for kighoste i alle aldersgrupper og ikke kun blandt børn, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI om de nye tal, til SSI.

Ikke bare en børnesygdom

Skønt kighoste er en kendt børnesygdom, en børn bliver vaccineret mod i Danmark, kan voksne også blive ramt af bakterien.

Newsbreak.dk har tidligere fortalt, at den medicinske beskyttelse mod kighoste ikke forventes at være i længere tid end 12 år, er en stor del af befolkningen altså modtagelig for kighoste på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Sygdommen slår op mod 300.000 mennesker ihjel på verdensplan, hvert år, og det er typisk spædbørn, der dør som følge af kighosteanfald. I Danmark blev der i perioden 1995-2013 registreret seks spædbørnsdødsfald som følge af kighoste.

Fakta

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

Der blev i 2018 ikke registreret nogle dødsfald hos børn under to år, som følge af kighoste, men hos SSI peger man alligevel på, at det er vigtigt for forældre, at de får deres børn vaccinerede, også mod kighoste.

– Immuniteten efter vaccination eller kighostesygdom er ikke livsvarig, men varer kun i 4-12 år. På den måde er størstedelen af befolkningen modtagelige overfor kighoste. En del andre lande har indført revaccinationer til teenagere. Det danske vaccinationsprogram sigter dog primært mod at beskytte de små børn mod kighoste, da sygdommen kan forløbe alvorligt i denne aldersgruppe, siger Peter Henrik Andersen til SSI.

Ikke farlig for velfungerende voksne

Sygdommen er ikke livstruende, hvis du får kighoste som voksen, og du har et normalt fungerende immunsystem, hvilket Newsbreak.dk tidligere har omtalt.

Det er en anden snak, når det kommer til små børn, der slet og ret risikerer at stoppe med at trække vejret efter de voldsomme hosteanfald, kighoste medfører.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu