11 personer ramt af alvorlig madforgiftning: Sådan er deres tilstand

18. juni 2018 10:04 | Af: Ritzau Fokus

Tidligere arbejdskolleger blev søndag indlagt med tegn på forgiftning. Mandag morgen er de i bedring.

11 personer ramt af alvorlig madforgiftning: Sådan er deres tilstand
Madvarerne, som de 11 personer har spist, er nu ved at blive undersøgt af myndighederne. Foto: Scanpix

Et selskab af 11 pensionerede arbejdskammerater, der alle er i 80-års-alderen, blev søndag indlagt med symptomer på pølseforgiftning – botulisme. Syv af dem er indlagt på Sygehus Sønderjylland.

Her er de alle i bedring, inklusive den ene patient der ligger på intensiv afdeling.

Det oplyser lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland Bjarne Dahler-Eriksen.

– Alle er vågne og taler. De har stadig symptomer i form af kvalme, og nogle af dem har også synsforstyrrelser, siger han.

– De typiske symptomer er, at man får kvalme, kaster op, almen utilpashed, synsforstyrrelser og begyndende lammelser, hvis sygdommen får lov at udvikle sig.

– Det er det, man særligt er bekymret for: lammelser i muskulaturen omkring brystregionen og mellemgulvet så man får svært ved at trække vejret.

Modgift kan give allergisk reaktion

Lægerne på sygehuset har haft et tæt øje på den ene patient på intensiv, da han fik modgiften for forgiftningen.

– Vedkommende er ikke i respirator og har ikke reageret negativt på modgiften, siger Bjerne Dahler-Eriksen.

– Det er sådan, at når man får den her modgift, så kan man få en voldsom allergisk reaktion. Det er en tilstand, hvor man taber blodtrykket og ikke kan få luft.

– Derfor bliver vi nødt til at have patienter, der får denne modgift, et sikkert sted, hvor man kan håndtere dem.

Markant bedring

Blandt de seks, der ligger på det medicinske afsnit, er bedringen så stor, at lægen, som har gået stuegang mandag morgen, ikke vil udelukke, at nogle af dem kan udskrives allerede mandag.

En af de fire andre fra selskabet er indlagt på Rigshospitalet, som ikke ønsker at oplyse noget om specifikke patienters tilstand.

Indtil videre er årsagen til forgiftningen ikke kendt. Fødevarestyrelsen venter mandag morgen på svar fra de prøver, som er indsamlet fra resterne af selskabets middag.

Fakta

Pølseforgiftning/botulisme

  • Botulisme er en sjælden sygdom, der forårsages af giftstoffer (toksiner) fra den sporedannende bakterie Clostridium botulinum.
  • Clostridium botulinum findes udbredt i naturen producerer under anaerobe (iltfattige) forhold en gruppe af beslægtede giftstoffer – de såkaldte neurotoksiner. Disse toksiner er nogle af mest farlige og potente biologiske giftstoffer, som findes.
  • Butolisme kaldes ofte pølseforgiftning. De fleste tilfælde ses dog ifm. hjemmekonserverede frugter og grøntsager.
  • Neurotoksinerne optages i nervesystemet, nærmere bestemt de motoriske nerveender(axoner), hvor giftstofferne inaktiverer  nervecellen. Når nervecellerne inaktiveres fører det til lammelser af kroppens muskler. Lammelse af brystkassens muskelfunktion kan besværliggøre vejrtrækningen og være dødelig.
  • Lammelser kan forebygges med modgift, men er lammelserne først indtrådt kan helbredelse kan kun ske ved, at nervecellen opbygger en ny nerveende, hvilket kan tage måneder.
  • I Danmark er der i perioden 1995-2017 registreret 0-2 botulismetilfælde om året.
  • Navnet “botulisme”, som blev foreslået af en Tysk læge i 1870, er afledt af det latinske ord botulus, som betyder pølse.
  • Til trods for at toxinet er så potent, bliver det brugt i meget små doser til at behandle muskelspasmer og til kosmetiske formål under navnet Botox.

Kilde: Statens Serum Institut

 

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu