ANNONCE

11 ting du kan få særligt tilskud til

26. oktober 2020 06:32 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Ved at søge Bygningspuljen kan du få mange tusind kroners tilskud til at lave energiforbedringer i boligen. Se, hvad du kan få tilskud til.

Energiforbedringer er en investering i en lavere energiregning og en grønnere fremtid.

Og derfor kan du faktisk få kontant hjælp til at søsætte grønne projekter i boligen. Et nyt tiltag er Bygningspuljen, hvor du kan få tilskud til energirenoveringer.

– Det er rettet mod private boligejere. Men det kan også være ejerforeninger og andelsforeninger, fortæller Henrik Bisp, som er fagekspert i energirenovering hos Videncentret Bolius.

Og i modsætning til eksempelvis håndværkerfradraget, som skal indberettes på forskudsopgørelsen og trækkes fra din skattepligtige indkomst, så er der her tale om et tilskud krone for krone.

– Det er som at få 30 procents rabat nede i byggemarkedet, siger Henrik Bisp og tilføjer, at det også dækker håndværkerens arbejdsløn.

Den ene kategori af projekter, du kan få tilskud til, er konvertering fra olie, gas, elvarme eller biomasse til den mere klimavenlige varmepumpe.

Undgå at varmen slipper ud

Den anden kategori er projekter, der kan forbedre din bolig, så varmen ikke slipper ud.

På Energistyrelsens hjemmeside sparenergi.dk kan du indtaste din adresse og få et overslag for, hvor meget du kan få i tilskud. Det afhænger nemlig af boligens tilstand og projektets størrelse.

– Vi har beregnet tilskudssatserne ud fra markedspriserne på det pågældende tiltag. Og det svarer cirka til 30 procent af det, det koster at få en håndværker til at lave det, siger Katharina Meyer, som er fuldmægtig i Energistyrelsen.

Du må nemlig ikke selv finde hammer og boremaskine frem, du skal have en håndværker til at udføre arbejdet.

Tilskuddet til at skifte til varmepumpe ligger eksempelvis mellem 22.000 og 45.000 kroner.

Oplysningerne om boligen får Energistyrelsen fra energimærkets database. For alle andre projekter end udskiftning af varmekilden kræver det derfor et gyldigt energimærke.

Det kan du dog også få tilskud til at få udarbejdet. Det ansøger du om samtidig.

Skal ske indenfor to år

Når du har fået godkendt en ansøgning om tilskud, skal arbejdet påbegyndes inden for to år.

– Man må til gengæld ikke begynde på et projekt, før man har fået tilsagn om tilskud. Man må ikke på forhånd indgå bindende kontrakt med en håndværker, og man må heller ikke selv købe nogen materialer, siger Katharina Meyer og fortsætter:

– Vi støtter ikke gør-det-selv-projekter, så alt skal foregå gennem håndværkeren. Vi ville være kede af, at nogle går ud og lægger en masse penge og så ikke kan få støtte.

Hvis du søger om tilskud fra Bygningspuljen, kan du ikke samtidig få anden offentlig støtte som eksempelvis landsbyggefonden eller håndværkerfradrag.

Du skal minimum ansøge om et tilskud på 5000 kroner.

I galleriet ovenfor kan du se 11 ting, du kan bruge tilskuddet til.

Fakta

Her får vi penge fra det offentlige

Vi har her samlet en opgørelse over de mest gængse udbetalinger fra det offentlige til borgere.

Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til den enkelte borgers NemKonto.

Du kan se mere om de enkelte ydelser, hvem der kan modtage dem og hvornår de bliver udbetalt, ved at trykke på de enkelte typer:

Udbetaling af ATP
Udbetaling af Boligstøtte – Boligsikring
Barselsdagpenge
Begravelseshjælp
Børnepenge (Børne- og Ungeydelse)

Dagpengesats
Efterløn – hvornår kan jeg gå på efterløn
Fleksydelse
Førtidspension udbetales
Udbetaling af Folkepension
Folkepensionens grundbeløb
Feriepenge

Kontanthjælp
Ledighedsydelse
Lønudbetaling
Penge tilbage i skat
Revalidering
Ressourceforløbsydelse
Sygedagpenge
Udbetaling af SU
Uddannelseshjælp
Ældrecheck

NemKonto er det fælles offentlige udbetalingssystem. Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til din NemKonto. Din NemKonto er en helt almindelig bankkonto, som du har i forvejen. Mange bruger deres lønkonto som NemKonto.

NemKonto-systemet betyder, at de offentlige myndigheder udbetaler til din konto via dit CPR-nummer. NemKonto-systemet er dermed en database, som kobler dit CPR-nummer med den bankkonto, som du har valgt som din NemKonto.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu