ANNONCE

113 hjemmerøverier: Så ofte er peberspray brugt

2. december 2019 10:11 | Af: Newsbreak.dk

Siden peberspray blev lovlig til forsvar i eget hjem, har der været 113 hjemmerøverier. Ingen af ofrene har forsvaret sig med peberspray.

(Citathistorie fra DR)

Da de blå partier for et år siden gjorde det lovligt at købe peberspray i danske butikker, var hovedargumentet, at det skulle give tryghed for især ældre mennesker, at de kunne beskytte sig i deres eget hjem.

Artiklen fortsætter under videoen.

Siden loven trådte i kraft 1. januar og frem til efteråret, har der været 113 hjemmerøverier. I ingen af sagerne har ofret forsvaret sig med en peberspray.

Det viser en aktindsigt hos hver af landets 12 politikredse, der har gennemgået hver enkelt sag for DR Nyheder.

I galleriet øverst kan du se reglerne for peberspray i Danmark.

Forkerte får peberspray

Derimod har der været cirka 1.500 sager om ulovlig brug, besiddelse eller indførelse af peberspray, viser aktindsigten.

Politiet fører ikke statistik med peberspray, så tallene er behæftet med en vis usikkerhed. Men Politiforbundet bekræfter, at betjente landet over har mødt flere pebersprays i år end tidligere.

– Man har udrustet de forkerte med peberspray. Det bliver ikke brugt som forsvar – men tværtimod som et angreb mod uskyldige mennesker, siger formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt.

Den tendens bekræftes af tal fra fire af politikredsene, der har givet aktindsigt i antallet af sager om ulovlig peberspray sidste år. Tre af politikredsene har indtil videre oplevet en fordobling, og den sidste kreds en tredobling af sager i forhold til sidste år.

Loven evalueres

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, var justitsminister, da loven blev indført. Han fastholder i dag, at det var det helt rigtige at gøre.

– Der er måske 113, der nu sidder og ønsker sig, at de havde købt en peberspray. Så havde de i hvert fald haft mulighed for at forsvare sig, siger han og tilføjer:

– Det, der er vigtigt for mig, det er jo ikke, om det er blevet brugt eller ej. Det vigtige er, om de mennesker, der ønsker at have mulighed for at forsvare deres eget hjem, har haft mulighed for det.

Den nye justitsminister, Nick Hækkerup (S), stemte sidste år imod loven – og han er stadig imod den. Alligevel har han endnu ikke taget stilling til, om han vil annullere den.

– Jeg har bedt om, at vi evaluerer loven, når den har været i værk i et år – det vil sige til nytår – og derefter tager stilling til, om den skal opretholdes eller ændres, siger han.

Evalueringen ventes at være klar til april næste år.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu