ANNONCE

119 døde: Coronavirus tog livet af anden sygdom

28. juni 2020 11:00 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Årets influenzaepidemi blev langt mindre dødelig end de seneste år.

751, 2822, 790 og 119.

Det er antallet af influenzarelaterede dødsfald i Danmark over de seneste fire sæsoner. Det skriver Statens Serum Institut i årets opgørelse over influenzasæsonen.

Dermed er årets influenzasæson den klart mildeste set i flere år.

Det er der dog, naturligvis, en altoverskyggende årsag til.

Med coronavirus’ spredning i Danmark fra slutningen af februar blev der sat massivt ind med smittebekæmpelse. Det tog stort set livet af influenzaen.

Fakta

Influenza

  • Influenza skyldes infektion i de øvre luftveje med influenzavirus A, B eller C. Hver virustype her derudover en række undertyper. Alle kan blive ramt af influenza. Det er dog især ældre over 65 år og andre personer med sygdom, der påvirker immunforsvaret, som har øget risiko for et alvorligt forløb af influenza.
  • Den tilbagevendende vinterinfluenza kaldes sæsoninfluenza, og den optræder i bølger af 6-10 ugers varighed i perioden fra december til marts.
  • Et par gange i løbet af en 10-årig periode kan influenzaforekomsten være markant højere end forventet, og så er der tale om en egentlig epidemi, hvor op imod 20 procent af befolkningen bliver ramt. Sidst en epidemi ramte Danmark var i 2009, hvor en helt ny influenzatype var skyld i en verdensomspændende pandemi.
  • Influenza kan give høj feber med kulderystelser, muskelømhed og hovedpine, der ledsages af en markant sygdomsfornemmelse. Der er ofte lidt tør hoste og lette synkesmerter. I ukomplicerede tilfælde varer selve sygdommen fire-fem dage, men følges gerne af en til to uger med træthed og nedsat fysisk formåen.Ved alvorlig sygdom ses oftest lungebetændelse, ligesom influenza kan forværre eksisterende sygdomme som for eksempel sukkersyge eller hjertekarsygdomme.
  • Hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza

Kilde: Statens Serum Institut

Blandt de døde var hovedparten personer på 65 år eller ældre – disse opfordres sammen med gravide og andre udsatte til at lade sig vaccinere mod influenzaen. I 2019/20 var 52 procent af landets ældre over 65 år vaccineret.

Fakta

Disse grupper bør lade sig vaccinere mod influenza

– Personer, der på vaccinationstidspunktet er fyldt 65 år

– Førtidspensionister

– Kronisk syge med følgende lidelser, efter lægelig vurdering: kroniske lungesygdomme, hjerte- og karsygdomme, diabetes 1 eller 2, immundefekt, påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft, kronisk lever- og nyresvigt

– Svært overvægtige (BMI over 40) efter lægelig vurdering

– Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko

– Gravide i 2. og 3. trimester

– Husstandskontakter til svært immunsupprimerede patienter (medfødt eller erhvervet immundefekt) efter lægelig vurdering

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk

Mindre dødelig end coronavirus

Siden covid-19 gjorde sit indtog er der forsket massivt i forskelle og ligheder mellem corona og influenza.

Det har blandt andet været en hyppig påstand, at coronavirus “bare” skulle være en influenza, trods det at influenza ofte slår flere tusinde danskere ihjel over en sæson.

Men blandt andet en rapport fra Statens Serum Institut har slået fast, at covid-19 er langt mere dødelig end influenza.

Rapporten analyserer de 8851 første tilfælde med coronavirus i Danmark, hvor en person er blevet testet positiv. Af den gruppe er 434 døde. Det svarer til en dødelighed på 4,7 procent.

Til sammenligning har dødeligheden været mellem 1,3 og 4,2 procent blandt de personer, der var testet positiv for influenza mellem 2015 og 2019.

Dødeligheden for begge sygdomme er klart størst for patienter over 60 år, og den stiger yderligere med alderen.

For eksempel er 41 procent af ældre over 90 år, der er testet positive, døde med coronavirus. Til sammenligning er tallet for influenza mellem 19-26 procent.

For 80-89-årige er tallet 25 procent for coronavirus og 6-14 procent for influenzapatienter.

Klar konklusionen

Hos Statens Serum Institut konkluderer afdelingschef Tyra Grove Krause, at coronavirus er farligere end influenza.

– Det betyder, at andelen, der er døde som følge af Covid-19 i forhold til sæsoninfluenza, er cirka tre gange højere for personer i aldersgruppen 70-79 år, og for dem over 80, er den mere end dobbelt så høj, siger Tyra Grove Krause.

– For de ældste aldersgrupper er det altså mere alvorligt at blive smittet med Covid-19 end med influenza, siger hun i en pressemeddelelse.

For personer under 59 år er dødeligheden meget lav. For coronavirus har den lydt på 0,2 procent, mens det for influenza har ligget mellem 0 og 4,6 procent.

I aldersgruppen 60-69 år har der i mindst et år mellem 2015 og 2019 været en højere dødelighed med influenza end corona.

Coronavirus er mere smitsom

Den nye coronavirus smitter ligesom influenza gennem luften. Men den er over dobbelt så smitsom.

I gennemsnit smitter en person med influenza 1,1 andre. Man siger, at reproduktionsraten er 1,1.

Den nye coronavirus har en reproduktionsrate på 2,5. Det viser opgørelser fra den kinesiske Hubei-provins, hvor virussen oprindeligt brød ud.

Det vil sige, at en person med coronavirus i gennemsnit smitter 2,5 andre mennesker.

– Grunden til, at coronavirussen smitter mere end dobbelt så meget som influenza, er sandsynligvis, at ingen af os er immune, fordi det er en ny virus, som vi ikke har ikke været smittet med før, siger Christian Wejse, der er lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu