ANNONCE

125 dage med regeringsmagten: Nu breder uroen sig hos Socialdemokraterne

4. februar 2012 10:25 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
125 dage med regeringsmagten: Nu breder uroen sig hos Socialdemokraterne
Billede mangler

Partiledelsen afleverer et papir til folketingsgruppen med sine beslutninger og går selv i pressen med de gode historier. Sådan oplever mange socialdemokrater, at verden hænger sammen i det store regeringsparti.
 
Nyhedsbureauet Newspaq har talt med seks socialdemokratiske folketingsmedlemmer, hvoraf én også er minister. De beretter om stor utilfredshed med måden, Helle Thorning-Schmidt kører butikken på.
“Jeg ved ganske enkelt ikke, hvad vi mener om en sag, og jeg får det sikkert heller ikke at vide, før vi offentliggør det,” siger et gruppemedlem.
 
S-medlemmet er stærkt fortørnet over den måde, der laves politik på i øjeblikket. Og forstår det heller ikke helt.
“Hvis toppen vil tage æren for alt, kommer de jo også til at rulle sig selv tilbage i lortet, når noget går galt,” lyder kritikken. Socialdemokraten føler ikke, at de menige har nogen form for indflydelse på politikken.
 
“Det er os, der tager på udvalgsrejser og taler med eksperter. Men vi er ikke med til at beslutte noget om, hvordan vores politik skal være.”
 
Et nyt medlem, der kommer fra en god erhvervskarriere, var ganske enkelt chokeret over at træde ind i den socialdemokratiske folketingsgruppe.
“Først troede jeg, at jeg havde gjort noget forkert, siden jeg aldrig hørte noget om, hvad vi lavede af politik, før det var besluttet. Ikke engang selvom jeg var ordfører på området,” fortæller den nyvalgte. Efter lidt betænkningstid blev sagen taget i egen hånd.
 
“Så jeg gik til én fra toppen af gruppen og spurgte, hvad der var i vejen. Han svarede, at han heller ikke selv fik noget at vide, før det var besluttet,” forklarer det utilfredse s-medlem.
 
Som en minister siger det, “havde det her aldrig fundet sted i Nyrups tid. Der havde man lyttet til kollegaerne.”
 
Ifølge lektor i politisk kommunikation ved Københavns Universitet, Klaus Kjøller, er der flere forklaringer på den ulmende utilfredshed.
“For det første bruger Helle Thorning-Schmidt ikke tid nok på sin folketingsgruppe. Hun skulle indkalde dem til flere møder og diskutere med de menige; give dem følelsen af, at de faktisk bliver taget med på råd. Anders Fogh Rasmussen var især i begyndelsen af sin regeringstid god til at tage folketingsgruppen med i beslutningsprocessen,” siger han og fortsætter:
 
“Derudover er det jo en regering, der er kommet historisk dårlig fra start og har vadet i kritik om løftebrud. Desuden var det både under Fogh og Nyrup det store regeringsparti, der satte de store dagsordner. Helle Thorning-Schmidts problem er, at Margrethe Vestager er rendt med al opmærksomheden,” fastslår Klaus Kjøller.
 
Hos Socialdemokraterne er partiet delt i tre fløje: Netværket, Morgenmadsklubben og Rustbankerne.
 
Netværket har Nicolai Wammen og Mette Frederiksen som topnavne, men støttes også af Morgens Lykketoft. Morgenmadsklubben favner omkring halvdelen af gruppen og tæller statsministeren samt andre topministre. Rustbankerne er den gamle arbejderfløj med Carsten Hansen og Torben Hansen som de fremtrædende navne.
 
Der er skred i fløjene,og det giver også ballade. For alle fløje skal tilgodeses i partiet, hvis balancen skal opretholdes, og den nye fløj Netværket er vokset frem af ingenting. Og vokser fortsat.
“Jeg kan godt forstå, hvis en række af mine partikollegaer føler sig trådt på i øjeblikket. Men der er godt nok også nogle tågehorn, der sidder på bagerste række og bræger op,” fortæller et medlem, der selv mener at have sit på tørre.
 
Hos Socialdemokraterne består den absolutte top af statsminister Helle Thorning-Schmidt, finansminister Bjarne Corydon, justitsminister Nick Hækkerup og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Nicolai Wammen var også med deroppe, men han har kvajet sig og er røget ud.
“Han gik rundt under valgkampen og spurgte rigtig mange i baglandet og i gruppen, hvor de stillede sig, hvis vi tabte valget. Og om de støttede ham. Det var ikke populært, da det kom frem, og derfor er han ikke inde i varmen længere,” forklarer et centralt medlem af partiet, der faktisk først ikke troede på Wammen-historien, men selv fik den bekræftet på nærmeste hold.
 
At Nick Hækkerup er blevet forsvarsminister er der også en særlig grund til. Hækkerup er ligesom Wammen næstformand i partiet og derfor også en naturlig kandidat til formandsposten. De to næstformand har derfor fået de to ministerposter i regeringen, hvor man er mest væk fra den indenrigspolitiske dagsorden.
 
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsminister Helle Thorning-Schmidt eller at få fat i hendes særlige rådgiver, Noa Redington.
 
 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu