ANNONCE

14 teenagere pludselig kvæstet

23. september 2020 05:00 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Lynet slog først ned i en lysmast, hvorefter det spredte sig på tværs af banen, hvor teenagere spillede kamp.

14 schweiziske teenagere kom til skade, da et lyn slog ned på en fodboldbane under en kamp i det østlige Schweiz tirsdag aften.

Det skriver det schweiziske nyhedsbureau SDA ifølge nyhedsbureauet dpa.

Lynet slog først ned i en lysmast, før det spredte sig på tværs af banen, skriver SDA, der citerer det lokale politi.

13 teenagere i alderen fra 15 til 16 år blev kørt på hospitalet med skader efter lynnedslaget, mens en 16-årig måtte fragtes til hospitalet med helikopter.

Der bliver ikke oplyst nærmere om teenagernes tilstand.

Ulykken fandt sted i landsbyen Abtwil i Sankt Gallen i den østlige del af Schweiz.

Kan ramme på flere måder

Ifølge Videnskab.dk er der flere måder, et lyn kan ramme en person på.

Blandt andet kan lynet ramme indvendigt.

Det betyder, at hvis vedkommende står lige der, hvor lynet har sin bane, kører lynet igennem personens krop.

Når lynet skal igennem kroppen, vil det søge igennem der, hvor der er mindst modstand. Det er typisk via muskel- og nervevævet.

Derfor er der stor risiko for livsfarlige skader, hvis lynet rammer hjernen, som består af nervevæv, eller hjertet, som er muskelvæv.

Det var denne type skade, som den danske fodboldspiller Jonathan Richter fik, da han blev ramt af et lyn i 2009. Han måtte have bortamputeret sit venstre underben, men overlevede.

Et lyn kan også ramme en person udvendigt, og elektriciteten kører da på overfladen af kroppen. I det tilfælde vil den største fare være de brandsår, elektriciteten kan give på huden.

Fakta

Gode råd om tordenvejr:

Se den fulde liste af råd her:

* Søg ikke ly under træer. Det gælder specielt for enkeltstående træer.
* Prøv at undgå tårne, åbne pladser, sejlbåde og høje bjerge.
* Lad være med at røre større elektrisk ledende genstande – eksempelvis hegn, rækværk, vandhaner, varmeapparater eller apparater forbundet til el- og telefonnettet.
* Det er ret sikkert at være indenfor, men luk døre og vinduer.
* Selvom telefonkabler i dag er gravet ned, er der eksempler på, at lyn har fundet vej flere meter ned i jorden og videre gennem kablet.
* Det regnes i dag som ret sikkert at tale i telefon under et tordenvejr – særligt i de ledningsløse mobiltelefoner. Man skal blot huske på, at det stadig er en elektrisk ledende genstand, man har i hånden.
* Den eneste helt sikre løsning er at sidde i et helt lukket metalbur med jordforbindelse, hvor man ikke berører siderne. Det kaldes et Faradays-bur.
* En bil med lukkede døre, vinduer og soltag er et sådant bur. Lynet undslipper via hjulene. Andre transportmidler såsom fly, tog og skibe fungerer også som metalbure.
* Lad være med at tro, at cykling er ufarligt. Fejlagtigt tror mange, at dækkenes isolerende evne beskytter.
* I en båd med mast er der risiko for lynnedslag i masten. Hvis man bliver fanget på søen af et tordenvejr, er det altid en god regel at søge så langt væk fra masten som muligt og lade være med at røre elektrisk ledende genstande såsom fiskestænger.
* Undgå helst badning.
* Bliver man fanget i det fri af et tordenvejr, kan man vælge mellem to onder: At stå i tørvejr under et træ og dermed risikere, at et lyn rammer træet, eller at sidde på hug med samlede fødder ude i regnen i det fri. Her er der størst chance for, at lynene ikke finder dig.
* I denne stilling rager man ikke så højt op, og man rører kun jorden ét sted. En liggende krop vil have større berøringsflade med jorden, og derved vil der også være større fare for, at en strøm finder vej igennem kroppen.

Kilde: DMI.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu