ANNONCE

17 dræbt af farlig håndsprit

5. oktober 2020 12:50 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Det kan ikke anbefales at drikke håndsprit.

De færreste er nok i tvivl om, hvorvidt det er en god eller dårlig idé at drikke håndsprit.

Skulle man stadig tvivle, kan historien om at 17 mennesker har mistet livet af at drikke farlig håndsprit nok fjerne den sidste tvivl. Det skriver Fair Warning.

Det er sket i Guds eget land, USA. Her har der siden corona-krisen brød ud i fuldt flor i marts været knaphed på ethanol, der typisk er den vigtigste ingrediens i håndsprit.

Det har ført til, at man i flere tilfælde har udskiftet ethanolen, alkohol, med den livsfarlige methanol, træsprit.

Ifølge den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA, har man viden om, at 17 er døde af at have indtaget håndsprit med methanol. Yderligere 2000 er kommet til skade.

Mangler magten

FDA har i flere tilfælde set, at der er blandt methanol i håndsprit, der siden er solgt i amerikanske butikker. Det har myndigheden da også flere gange advaret om, men de har ikke myndigheden til at gennemtvinge et decideret tilbagekald.

Derfor har der ifølge FDA været flere situationer, hvor potentielt dræbende håndsprit har stået på hylderne i forretninger i ugevis, før nogen har taget affære.

FDA har hidtil advaret om omtrent 200 konkrete håndsprit-produkter. De har ikke overblik over, hvor mange af dem, der stadig kan købes i forretninger i USA.

Også i Danmark

I Danmark er det Miljøstyrelsen, der tjekker spritten.

Styrelsen har jævnligt advaret mod håndsprit solgt i Danmark – det har dog oftest været fordi, at spritten har været uvirksom til formålet.

Miljøstyrelsen advarer ligeledes om, at der kan opstå farlige situationer i forbindelse med spritten.

I juli gik det galt for en 19-årig kvinde, da hendes kæreste åbnede en lille flaske håndsprit på et værtshus i Kolding, der blev antændt af et stearinlys på bordet.

Kvinden endte med forbrændinger i store dele af ansigtet og på armen.

Dengang opfordrede kvindens mor også til, at åben ild og håndsprit holdes adskilt.

Det er ikke kun, når der er åben ild i nærheden, at man skal passe på med håndspritten.

Drik det ikke

Newsbreak.dk fortalte tilbage i juli, at Giftlinjen i 2020 havde modtaget usædvanligt mange henvendelser fra folk, der havde drukket håndsprit.

Håndsprit smager for de fleste formentlig så elendigt, at man ikke når at få meget af det indenbords, før man spytter det ud igen, men derfor tilrådes det alligevel ikke, at man drikker det, ligemeget hvad.

Du kan i galleriet til denne artikel få gode råd til, hvordan du bruger håndsprit korrekt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu