ANNONCE

19-årig fængslet for drab

31. december 2020 15:45 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

En 19-årig mand skal markere nytår andetsteds end hjemme.

19-årig fængslet for drab
En 29-årig medarbejder på et bosted døde efter at være blevet stukket ned. KLIK for flere billeder. Foto: Presse-fotos.dk.

Den 19-årige mand, der torsdag blev fremstillet i grundlovsforhør som sigtet for drab, er ved Retten i Holbæk blevet varetægtsfængslet i surrogat til den 26. januar 2021. Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi på Twitter torsdag eftermiddag.

Med afgørelsen er det dermed sikkert, at den unge mand ikke skal fejre nytår i frihed. At blive varetægtsfængslet i surrogat betyder typisk, at man ikke er i stand til at sidde i et almindeligt fængsel. Det kan være på grund af sygdom, alder eller andre årsager.

Politiet skriver desuden, at den 19-årige ikke kærede afgørelsen. Dermed bestrider han ikke fængslingen. Han er blevet sigtet for drab på en 29-årig ansat på bostedet Ørbækskilde ved Fårevejle. Her var den 19-årige beboer.

Ifølge sigtelsen blev den ansatte stukket flere gange med kniv og døde af sine kvæstelser onsdag. Det 29-årige offer blev fundet på vejen – Riisvej – uden for bostedet og fløjet med lægehelikopter til Holbæk Sygehus, hvor han blev erklæret død.

Den nu fængslede blev anholdt ved 15.30-tiden, og det foregik uden dramatik. Motivet til drabet er ikke offentligheden kendt, da grundlovsforhøret blev holdt for lukkede døre. Således får offentligheden ikke mulighed for at høre sigtedes forklaring og heller ikke politiets mistankegrundlag.

Strakspåbud

Torsdag kunne Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogernes Landsforbund, fortælle, at onsdagens drab er det sjette indenfor socialpædagogisk sektor siden 2012. Det berører formanden særdeles dybt, og han benyttede muligheden til at slå et slag for flere ressourcer.

– Jeg kender ikke de konkrete omstændigheder i den her sag, så jeg kender ikke årsagen. Men generelt må vi bare sige, at socialpsykiatrien mange steder er udsultet. Der er for få ressourcer, sagde han.

I forlængelse af fængslingen af manden, kan Ritzau afsløre, at Arbejdstilsynet har udstedt to strakspåbud til bostedet Ørbækskilde. Det er ikke muligt at få uddybet, hvilke påbud der er tale om.

“Sagen vil blive overgivet til juridisk vurdering, og i den forbindelse vil der blive taget stilling til virksomhedens eventuelle strafansvar”, skriver tilsynet i en mail til Ritzau. Det er ikke på alle bosteder i socialpsykiatrien, at personalet kan føle sig truet, men “det er det for mange steder”, fortæller Benny Andersen.

Fakta

Drab på bosteder

* 30. december 2020 bliver en 29-årig ansat stukket ihjel på botilbuddet Ørbækskilde, som ligger i Veddinge i Odsherred. Overfaldet skete uden for bostedet. En 19-årig beboer er anholdt og sigtet for at stå bag knivstikkeriet.

* 25. marts 2016 bliver en 57-årig kvindelig ansat på bostedet Lindegården knivdræbt af en 30-årig mandlig beboer.

* 7. maj 2014 bliver to medarbejdere – en 69-årig læge og en 40-årig socialrådgiver – knivdræbt på botilbuddet Saxenhøj i Sakskøbing af en 28-årig mandlig beboer. Den ene dør på stedet, mens den anden senere dør af kvæstelserne. Gerningsmanden dømmes til anbringelse for dobbeltdrab og forsøg på drab.

* 2. december 2013 bliver en kvindelig sosu-assistent på bostedet Ringbo i Bagsværd knivdræbt af en 72-årig mandlig beboer. Gerningsmanden er skizofren og nægtede op til drabet at tage sin medicin.

* 7. februar 2012 bliver en 46-årig kvindelig socialpædagog voldtaget og dræbt på en gåtur med en 40-årig mandlig beboer fra bostedet Blåkærgård ved Viborg. Gerningsmanden, som er sindssyg, får en anbringelsesdom på ubestemt tid.

Kilder: Ritzau, Avisen.dk.

– Op imod 30 procent af socialpædagoger er udsat for vold eller trusler om vold i løbet af et år, og det er simpelthen et for højt tal. Det er uacceptabelt. Vi ved, at hvis folk får den rette behandling – nok ressourcer, viden og rigtige omgivelser – så er chancen for vold formindsket. Der er steder, hvor man ikke oplever vold, siger han.

Arbejdsrelateret

Arbejdstilsynet anser det for at være en arbejdsrelateret dødsulykke, fremgår det af beskeden til Ritzau.

“I sådan nogle sager rykker Arbejdstilsynet ud på tilsyn for at undersøge, hvad der er sket, og om arbejdspladsens procedurer har været i orden i forhold til at håndtere de situationer, som kan opstå på arbejdspladsen. Hensigten med tilsynet er at undersøge om arbejdsmiljøloven er blevet overtrådt”, oplyser Arbejdstilsynet.

Et strakspåbud betyder, at modtageren omgående skal rette op på de mangler, der påpeges. Det kan sammenlignes med, hvis en restaurant får et påbud af Fødevarestyrelsen. Således skal der ske omgående ændring, før restauranten må sælge mad.

Det vil medføre bøder, hvis ikke bostedet retter op på forholdene. Ifølge sin egen hjemmeside er Ørbækskilde et privat bo- og behandlingstilbud med plads til 11 beboere på to adresser.

“Beboerne på Ørbækskilde er normaltbegavede unge og voksne fra 18 år og har typisk én eller flere diagnoser inden for områderne angst, personlighedsforstyrrelse, OCD, bipolar, skizofreni, autisme. Ofte er der tale om mennesker, som har været udsat for omsorgssvigt og familier, hvor der ses sindslidelser i familienetværket, måske i flere generationer”, skriver bostedet selv.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu