ANNONCE

Flere sigtes efter terrorparagraf efter aktion

11. december 2019 17:12 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Aktionen omfattede syv politikredse.

Politiet har i dag anholdt godt 20 personer fordelt på syv af landets politikredse i en stor koordineret aktion. Det oplyser Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste, PET, på et såkaldt doorstep ved Københavns Politigård, hvor chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov og Flemming Drejer, chefpolitiinspektør hos Politiets Efterretningstjeneste var mødt op for at forklare, hvad der er gået for sig i løbet af dagen.

Begrebet doorstep betyder mest af alt, at de to chefpolitiinspektører ikke ønskede at svare på spørgsmål fra pressen. Da de var færdige med at tale, var seancen kort og godt forbi. Det betyder også, at offentligheden mangler svar på flere essentielle spørgsmål efter seancen. Alligevel kom der dog en del faktuelt frem, der blandt andet bekræftede det Newsbreak.dk, og mange, mange andre danske medier, har fortalt om i løbet af dagen; der har været en omfattende politiaktion, flere er anholdt, og politiet har efterforsket omstændighederne bag et kommende terrorangreb.

Artiklen fortsætter under videoen 

Chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, fortalte, at man har ransaget mere end 20 adresser rundt i Danmark.

Syv politikredse har været involveret i onsdagens aktioner. Det drejer sig om politikredsene Østjylland, Københavns Vestegn, Nordjylland, Midt- og Vestjylland, Midt- og Vestsjælland, Fyn og København.

Baggrunden er, at flere af de anholdte er mistænkt for at forsøge at skaffe remedier til at fremstille sprængstof.

Det betyder terrorparagraffen

Et ukendt antal af de anholdte bliver torsdag fremstillet i grundlovsforhør, for lukkede døre. Et ukendt antal af de anholdte bliver også sigtet efter terrorparagraffen, straffelovens §114.

Terrorparagraffen fastslår, at handlinger såsom drab, drabsforsøg, vold, alvorlig brandstiftelse og frihedsberøvelse skal regnes som terrorisme, blandt andet hvis det er hensigten at skræmme en befolkning i alvorlig grad.

Man kan også straffes, hvis man “uretmæssigt tvinger danske eller udenlandske offentlige myndigheder eller en international organisation til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende, politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer.”

Strafferammen er helt op til livstid, hvis en tiltalt findes skyldig.

Derudover kan man via paragraf 114 b også anklages for terror, hvis man direkte eller indirekte yder økonomisk støtte til en person, en gruppe eller en sammenslutning, der begår eller har til hensigt at begå handlinger, der er omfattet af terrorparagraffen.

Flemming Drejer oplyste, at man hos PET mener, at flere personer i Danmark har forberedt et terrorangreb drevet af et militant islamistisk motiv.

– Vi ser med stor alvor på en sag som den her, siger Flemming Drejer.

Politiet oplyste også, at man har anholdt de personer, man var på udkig efter, og at faren, i den henseende, er drevet over.

Stor politiaktion

Politiets udmelding kommer efter, at der i syv af landets politikredse i løbet af dagen er blevet fortaget omkring 20 anholdelser.

– Baggrunden for aktionen er mistanken om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv, skrev Københavns Politi i en pressemeddelelse tidligere på dagen.

– Politiet er i øjeblikket i gang med en større aktion. Der foretages ransagninger og anholdelser flere steder i landet. Flere politikredse er involveret i aktionen, som ledes af Københavns Politi, skrev Københavns Politi tidligere på dagen på Twitter.

I Aalborg er to mænd blevet ført væk i hvide dna-dragter af kampklædte politistyrker, fortæller en nabo til B.T. Også her er det uklart, om det er en del af Københavns Politis aktion.

Ubesvarede spørgsmål

Hvor politiet har fortalt, hvor mange der er anholdt, og hvor mange adresser man har besøgt, så er der stadig en del, politiet ikke har fortalt noget om.

Det er derfor stadig uvist, hvor det omtalte terrorangreb skulle finde sted. Det er derfor eksempelvis uvist, om angrebet skulle finde sted i Danmark.

Politiet melder heller ikke ud, hvad, om noget, der er blevet beslaglagt i forbindelse med de mange aktioner.

De formodede terrorplaner ændrer ikke på terrortruslen mod Danmark. Den er stadig alvorlig, oplyste Flemming Drejer.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu