ANNONCE

Den store genåbning kan stadig udsættes

13. marts 2021 15:40 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Antallet af indlagte med og antallet af smittede af coronavirus covid-19 falder

Den store genåbning kan stadig udsættes
Mange butikker er åbnet igen, og mandag får flere børn og unge lov at komme tilbage på blandt andet efter- og højskoler. Smittetallene ligger stabilt, og risikoniveauet er sat ned i alle regioner undtagen Hovedstaden - men det betyder ikke, at man her og nu kan lukke alt op, siger professor Jan Pravsgaard Christensen. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Skønt der både er færre smittede og indlagte med coronavirus covid-19 i dag målt mod i går, og skønt antallet af indlagte er på niveau med oktober sidste år, før smitten for alvor tog til igen, betyder det ikke, at Danmark helt er på vej ud af coronakrisens skygge.

Faktisk tror Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Mikrobiologi og Immunologi på Københavns Universitet, at smittetallene vil stige igen. Den positive udvikling kan heller ikke direkte oversættes til en større genåbning af landet, lyder det fra professoren.

613 nye smittetilfælde

Der er fundet 613 nye smittetilfælde med coronavirus i Danmark det seneste døgn, viser tal fra Statens Serum Institut, SSI. Tallet dækker både PCR-test og lyntest.

Antallet af indlagte er faldet med 12 det seneste døgn til 213. Heraf ligger 39 på intensiv og 24 er i respirator. Tre smittede er døde det seneste døgn

De smittede er fundet blandt 228.990 prøver, hvilket tæller både PCR-test i det offentlige og de lyntest, der blandt andet bliver foretaget af kommunerne på landets skoler.

Derudover tæller opgørelsen de PCR-test og lyntest, som private virksomheder står for.

Forventer stigning

Når Jan Pravsgaard Christensen ikke tror, at smittetallene vil fortsætte med at falde i den kommende tid, skyldes det, at han stadig venter på at se en stigning som følge af den lille genåbning af samfundet den 1. marts.

– Den har ikke nået at få effekt, hvis der overhovedet kommer en effekt, i form af stigende antal smittede og indlagte.

– Men det er endnu lidt tidligt at sige, så jeg tror stadig, at vi skal forvente at se en noget forøget smitte og også større indlæggelse, siger han.

Risikoniveau sænket

Tidligere lørdag fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at risikoniveauet i alle regioner undtaget Region Hovedstaden er sænket fra det højeste – 5 – til niveau 4.

Alle regioner har nu under 100 smittede per 100.000 indbyggere over de sidste syv dage. Region Hovedstaden ligger højest med 97,1 mens Region Nordjylland ligger lavest med 51,1.

Det er især et signal til sundhedsvæsenet, siger Jan Pravsgaard Christensen.

– At det bliver sat en tand ned, er et signal om, at de nok ikke forventer helt så mange indlagte og smittede som tidligere.

– Det vil på et tidspunkt blive oversat til, at der er plads til mere åbning, men det betyder ikke en til en, at bare fordi vi sænker niveauet, så kan der lukkes op, siger han.

Det er et problem, at det går lidt langsommere end planlagt med vaccinerne, forklarer han, for det vil give plads til mere åbning af få vaccineret flere ældre og sårbare.

Flere indberetninger fra europæiske lande om blodpropper har fået Sundhedsstyrelsen i Danmark til at sætte AstraZenecas coronavaccine på pause.

Desuden modtager Danmark omkring 2,2 millioner færre vaccinedoser end forventet i andet kvartal af 2021.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu