ANNONCE

2000 ansatte sendes hjem

7. september 2020 20:54 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Op mod 2000 medarbejdere i Odense Kommune er sendt hjem for at bremse spredningen af coronasmitte.

2000 ansatte sendes hjem
Borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel (S), da Sundheds- og Ældreministeriet holdt pressemøde om status for udviklingen i antallet af smittede med covid-19 i Danmark og særligt København og Odense. Foto: Philip Davali/Scanpix

Den stigende smitte med coronavirus har fået myndighederne til at indføre skærpede restriktioner i Odense Kommune, Københavns Kommune og kommuner omkring hovedstaden. Det har fået Odense Kommune til at sende administrative medarbejdere hjem foreløbigt frem til 22. september. Det oplyser Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune.

Det sker, efter at sundhedsmyndighederne, sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og borgmestrene i Odense og København mandag har holdt et pressemøde. Her lød opfordringen som en indskudt sidste bemærkning, at flest mulige medarbejdere skal arbejde hjemmefra.

Stadsdirektør i Odense Kommune Stefan Birkebjerg Andersen oplyser, at det drejer sig om op mod 2000 kommunale medarbejdere.

– PĂĄ baggrund af ministerens anbefaling har direktørgruppen og jeg truffet beslutning om, at man arbejder hjemmefra i det omfang, det er muligt at løse opgaverne i administrationen uden at være pĂĄ et kommunalt kontor, siger han.

Fuld drift

Han pointerer, at Odense Kommune fortsat vil være i fuld drift.

– Det vil mestendels være administrative medarbejdere, der arbejder hjemme, mens vores social- og sundhedsmedhjælpere, skolelærere og sĂĄ videre fortsat løser deres opgaver tæt pĂĄ borgeren, siger Stefan Birkebjerg Andersen.

De næste uger vil Odense Kommunes kriseberedskab samles hver dag. I alt er 124 personer i Odense over de seneste syv dage testet positive. Det svarer til 60,7 personer per 100.000 indbyggere. I Danmark er den kritiske grænse for en kommune 20 personer per 100.000 indbyggere.

Det er fortsat uklart, om medarbejdere i Københavns Kommune også skal arbejde hjemme. Det kommer der formentligt afklaring på først på dagen tirsdag, hvor Københavns Kommunes kriseberedskab skal holde møde.

Uni aflyser arrangementer

Syddansk Universitet (SDU) aflyser alle sociale arrangementer frem til 23. september – herunder ogsĂĄ arrangementer i forbindelse med studiestart. Alle faglige arrangementer med flere end 50 deltagere bliver ligeledes aflyst. Det har SDU’s direktion besluttet, oplyser universitetet pĂĄ sin hjemmeside mandag aften.

Samtidig opfordres alle medarbejdere “meget kraftigt til at arbejde hjemmefra i videst muligt omfang”.

Tiltagene indføres som følge af de stigende smittetal i Odense, København og flere andre kommuner. Det har mandag fået sundhedsmyndighederne til at sænke forsamlingsforbuddet i 18 kommuner fra 100 til 50 personer. Undervisningen på SDU vil indtil videre fortsætte som planlagt. Det skyldes, at undervisning ikke er omfattet af forsamlingsforbuddet.

Også Københavns Kommune og flere kommuner i Storkøbenhavn underlægges de nye restriktioner som følge af stigende smittetal. På Københavns Universitet (KU) får sundhedsmyndighederne seneste melding ikke til at få nogle nye konsekvenser for de studerende.

Det skyldes, at alle sociale arrangementer allerede var aflyst, oplyser KU.

Smittet til privat fest

At det kan gå enormt hurtigt med spredning af virus ved Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed. I sin egenskab deltog hun også på mandagens pressemøde. Her rettede hun især fokus mod private arrangementer.

For eksempel en fødselsdagsfest, hvortil nu 30 nye tilfælde af smittede kan påvises at stamme fra. Tidligere har der været ensartede meldinger om bryllupssmitte og smittespredning ved begravelser med mange deltagere.

– Det eksempel har jeg taget med for at illustrere, hvor lynhurtigt det kan gå med smitten til private fester, sagde Petri på mandagens pressemøde. Hendes pointe understregedes ligeledes af Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

Han henlod sig til at bede folk om kraftigt at overveje, hvor vigtig en fest er i den virkelighed, vi lever i lige nu.

– Man skal være særlig opmærksom på, om man overhovedet skal holde festen. Har man en plan, hvis man skal rykke indendørs på grund af vejret? Kan vi holde afstand? Er det muligt at holde to meters afstand til ældre i riskogruppen og så videre. Vi kommer med en løftet pegefinger og en række konkrete råd til, hvordan man kan gøre det, sagde Brostrøm.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu