2000 lastbiler-tung asteroide suser forbi Jorden i aften

15. februar 2013 15:30 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
2000 lastbiler-tung asteroide suser forbi Jorden i aften
Billede mangler

Fredag aften suser asteroiden »2012 DA14« forbi Jorden med 30.000 kilometer i timen.

 

Selv om asteroiden er en tung størrelse på 130.000 ton, er det en mindre asteroide, hvilket gør den særligt interessant, vurderer astrofysiker Kristian Pedersen, der er direktør i DTU Space.

»Det er nogle af stumperne fra Solsystemets tidlige småplaneter, der baldrede sammen. Derfor er det altid interessant at se, hvordan den ser ud,« siger han og forklarer, at de små asteroider sjældent kommer så tæt på Jorden, men at de kan fortælle noget om vores planets ophav.

Ifølge ham udgør den ingen fare mod Jorden, fordi dens bane allerede er kendt.

»Den er blevet studeret så længe, at vi ved, den suser forbi. Da man opdagede den, var Jorden inden for skydeskiven,« siger han

Asteroiden ryger omkring 27.500 kilometer forbi Jorden, hvilket er tæt nok til, at personer i Asien bevæbnet med en kikkert vil kunne følge asteroiden.

Natten til fredag blev flere hundrede mennesker i den russiske by Tjeljabinsk i Ural-regionen såret efter, at en meteor styrtede ned i et beboet område. Asteroider rammer jævnligt Jorden, men ofte lægger mennesker ikke mærke til det, fordi de rammer ubeboede områder som hav og store skovområder. Inden for de senere år er flere programmer blevet sat i gang for at spotte små og store sten på vej mod Jorden.

Ifølge Kristian Pedersen skal der meget til, hvis meteornedslag skal forhindres.

»Det er sjældent, at de gør skade på mennesker, vi er her jo endnu. Man kan forestille sig, at man vil smadre en satellit ind i den for at ændre banen eller sprænge en bombe tæt på overfladen, men det er ikke noget, man bare sådan lige gør,« siger han og henviser til, at asteroiden skal være kendt i flere år, for at det overhovedet skal kunne lade sig gøre at afværge en potentiel katastrofe.

Danskerne vil ikke kunne se asteroiden med det blotte øje, men flere internetsider ventes at vise dens færd forbi Jorden direkte cirka 20.30 dansk tid.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu