2013 bliver et skæbneår for Vestjysk Bank

28. februar 2013 09:49 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
2013 bliver et skæbneår for Vestjysk Bank
Billede mangler

Vestjysk Bank kæmper hårdt for at holde sig oprejst. Årsregnskabet fra den mellemstore jyske bank torsdag morgen viser, at den i 2012 måtte nedskrive for halvanden milliard kroner. Det er den altovervejende årsag til, at resultatet før skat ender på et dundrende underskud på 1.149 millioner kroner.

Basisindtægterne lyder på 1.282 millioner kroner, hvilket er over 200 millioner kroner bedre end i 2011. Basisresultatet – altså før nedskrivninger – ender på 574 millioner kroner, hvilket skal holdes op i mod 2011-tallet, der lød på 425 millioner kroner.

Alt i alt ser driften ud til at gå den rigtige vej – men tabene på landbrugsforretninger og ejendomsinvesteringer, som Finanstilsynet i slutningen af 2012 tvang banken til at tage, er stadig voldsomme.

Resultatet for Danmarks niende største bank svarer i store hele til de forventninger, der blev meldt ud 1. februar. Solvensen er nu banket ned på 10,9 procent, hvilket dog er mindre end de tidligere udmeldte 11,4 procent. Overdækningen er forsvindende lille, idet det individuelle solvensbehov er sat til 10,0 procent. Det vil sige, der ikke skal meget mere end et tab på nogle hundrede millioner kroner til at vælge læsset.

Ledelsen kalder da også året »utilfredsstillende« i regnskabsmeddelelsen. På trods af udfordringerne tror banken, at det værste kan være overstået – hvis ikke der viser sig flere uforudsete faktorer.

»Bankens udfordringer er store, men hvis omverdenen ikke bringer nye forværringer ind i billedet, forventes det, at 2013 trods alt bliver et økonomisk vendepunkt for Vestjysk Bank, og at banken med en ihærdig og målrettet indsats på sigt kan genskabe en stærk regionalbank,« skriver bankledelsen i årsregnskabet.

Det ændrer dog ikke ved, at ledelsen må erkende, at banken er udfordret, og at den bliver nødt til at polstre sig bedre. Derfor vil den trække jokeren – en konvertering af statens hybride kernekapital. Det vil kunne øge solvensen med anslået et procentpoint, skriver banken.

»Bankens aktuelle udgangspunkt er en tyndt kapitaliseret bank med en uhensigtsmæssig sammensætning af kapitalgrundlaget. Ledelsen har iværksat initiativer med henblik på at kunne gennemføre en yderligere konvertering af statens hybride kernekapital, og bestyrelsen forventer i den forbindelse at fremsætte forslag på den ordinære general­for­samling om at reducere størrelsen af bankens aktier fra nominelt kr. 10 til nominelt kr. 1,« skriver ledelsen i regnskabet.

Vestjysk Bank har klaret sig igennem kriseårene ved at vokse. Først kom Bonusbanken ind under dens vinger. Det skete i 2008, hvor også Ringkjøbing Bank senere på året blev en del af familien. Sidste år blev den så fusioneret med Aarhus Lokalbank, og det har været med til at skabe en relativ tung spiller i den danske finansverden med 23 afdelinger.

2012 endte dog med at blive særdeles turbulent for Vestjysk Bank. Udlånsporteføljen er lige som mange andre pengeinstitutter, der har en del af sine rødder i landbruget, været tynget af engagementer, man kunne så tvivl om. Og det var netop, hvad Finanstilsynet gjorde, da det kom på kontrolbesøg sidste år.

Tilsynet valgte at vride armen rundt på Vestjysk Bank og tvinge pengeinstituttet til at tage store nedskrivninger på landbrug og kunder med ejendomsinvesteringer. Og den slags gør ondt – lige meget om man så godt kan finde ud af at tjene penge på driften.

Redaktør på fagbladet Bankinfo Steffen Torvits sagde i begyndelsen af februar, at Vestjysk Banks udmeldte nedskrivninger var det samme som at sætte et »til salg«-skilt op. Indtil videre er der dog ikke sluppet noget ud om en eventuel overtagelse.

2013 bliver et skæbneår for Vestjysk Bank. Nye nedskrivninger kan ende i et kollaps og en tur over i statens finansielle skraldespand, Finansiel Stabilitet. Men kommer der ikke flere nedskrivninger, kan banken sagtens overleve – enten på egen hånd eller sammen med en fusionspartner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu