ANNONCE

207.500 døde af sygdommen i 2019

14. november 2020 06:07 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Mæslinger bliver mindre og mindre sjælden, viser tal, som WHO kan fremvise.

207.500 døde af sygdommen i 2019
Mæslingevacciner er et problem, fordi for mange ikke får dem. Foto: Scanpix

Til trods for at mæslinger er en sygdom, der egentlig er kontrol med blandt andet ved hjælp af vacciner, så blev der i 2019 registreret det højeste antal nye tilfælde af dødsfald på grund af mæslinger i 23 år. Det afslører verdenssundhedsorganisationen WHO i en pressemeddelelse torsdag.

Faktisk er der noteret en stigning på 50 procent mellem 2016 og 2019, og den udvikling vækker bekymring hos WHO. Hele 207.500 mennesker på verdensplan døde af mæslinger i 2019 til trods for, at sygdommen egentlig er blevet vurderet til at være stort set udryddet.

Ifølge WHO er det springende punkt, der har været medvirkende til, at mæslinger spredes i hast, er manglen på tidsmæssig vaccine af børn, der skal vaccineres i alt to gange indenfor en fast defineret tidsgrænse.

– Vi ved, hvordan man undgår mæslingeudbrud og -dødsfald, Data sender os en klar og tydelig besked om, at vi er slået fejl med at beskytte børn fra mæslinger verden over. Vi er nødt til aktivt at støtte de lande, hvor det står værst til med manglende vacciner, så vi kan stoppe den dødsensfarlige virus, siger Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Director-General.

Meget smitsom sygdom

Mæslinger er den mest smitsomme af de almindelige børnesygdomme ifølge Statens Serum Institut (SSI). Den regnes desuden som den farligste af de børnesygdomme, der giver udslæt, fordi sygdommen kan give komplikationer som lungebetændelse, mellemørebetændelse og betændelse i nervesystemet.

Sygdommen kan trods sin gruppering som børnesygdom ramme både børn og voksne.

I starten af smitte kan det være svært at skelne symptomerne på sygdommen fra en almindelig forkølelse, influenza eller halsbetændelse. Det er som regel først, når barnet begynder at få kløende udslæt, at man kan ane en forskel.

Mæslinger smitter gennem den såkaldte morbillivirus, og smittede kan sprede smitte allerede fra, de første symptomer viser sig og indtil fire dage efter, udslættet er begyndt at aftage.

En potentiel katastrofe

Kampen for at få standset spredningen af mæslinger er i den grad blevet besværliggjort af coronaviruspandemien. Antallet af tilfælde er lavere i 2020 end i 2019, men det meste af verden har også oplevet lukkede samfund i korte eller lange perioder. Udfordringen er manglende opfølgning eller opstart af vaccination, vurderer WHO.

Omkring 94 millioner mennesker i hele verden er i risiko for at misse vaccinering på grund af vaccinationsprogrammer, der er sat på pause i i alt 26 lande. Mange af landene har allerede igangværende mæslingeudbrud, skriver WHO.

– Før coronakrisen havde verden allerede en mæslingekrise, og den er altså ikke gået væk, siger Henrietta Fore, der er direktør i Unicef.

Fakta

Mæslinger er en meget smitsom sygdom

Relativt mange voksne danskere er aldrig blevet vaccineret mod mæslinger.

Der er relativt mange voksne danskere, der ikke er vaccineret mod mæslinger. Derfor tilbydes de nu gratis MFR-vaccine.

Mæslinger kan få store konsekvenser for særligt følsomme individer såsom børn, der er for små til at være vaccineret, eller ikke-immune patienter med et i forvejen svækket immunforsvar.

Læs om mæslinger her:

  • Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der sjældent kan medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse, hjernebetændelse og i værste tilfælde døden
  • WHO har i 2017 erklæret mæslinger for elimineret i Danmark. Det betyder blandt andet, at udbrud hurtigt bringes under kontrol
  • Der har i 2017 kun været fire tilfælde af mæslinger i Danmark
  • MFR-vaccinen beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde og er en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark
  • Som reglerne er nu, skal du som voksen selv betale for vaccinen, hvis du ikke tog imod tilbuddet som barn
  • Statens Serum Institut estimerer, at minimum 100.000 voksne danskere ikke er immune over for mæslinger
  • Det vil regeringen nu ændre med et tilbud om gratis MFR-vaccination til alle voksne
  • Førend tilbuddet kan træde i kraft, skal der laves en bekendtgørelse, og der skal indgås en aftale med de Praktiserende Lægers Organisation PLO

Kilde: Sundhedsministeriet

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu