21 dræbt af orkan

26. oktober 2012 10:17 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
21 dræbt af orkan
Billede mangler

Orkan Sandy har allerede dræbt 21 – ogd er er risiko for, at den vokser sig kraftigere , hvis den smelter sammen med amerikanske vejrsystemer.
 
Orkanen Sandy er tidligt fredag på vej mod det østlige USA efter at have hærget i Karibien, hvor uvejret har kostet 21 mennesker livet, heriblandt 11 i det østlige Cuba.
 
Orkanen har forårsaget omfattende skader i Jamaica, Cuba, Bahamaøerne og Haiti ved at vælte elmaster, smadre hundredvis af huse og ødelægge afgrøder.
 
Meteorologer advarer om, at den kraftige orkan nu kan risikere at gå sammen med nordamerikanske vejrsystemer og kan udvikle sig til en kraftig hybrid, som amerikanske medier betegner som en “Frankenstorm”.
 
Det er meteorologiske computermodeller, der viser, at Sandy kan glide sammen med det sæsonprægede “nor’easter”-vejrsystem, inden den hamrer løs på USA’s østkyst med et muligt altødelæggende raseri.
 
– Den høje grad af blokering fra det østlige Nordamerika tværs over hele Atlanten ventes at give mulighed for den usædvanlige sammensmeltning, siger meteorologer fra USA’s Nationale Orkancenter, NHC.
 
De siger videre, at en sådan kombination af ugunstige vejrforhold kunne komme til at påvirke området under Halloween 31. oktober, som måske inviterer til at give cyklonen et øgenavn på niveau med Frankenstorm.
 
NHC siger, at Sandy allerede leverer vindstød på op til 169 kilometer i timen, mens den bevæger sig nordpå, hvilket bringer den op i toppen af kategori to på den fem-punkts Saffir-Simpson vindskala.
 
Bahamaøerne bærer fredag fortsat præg af uvejrets hærgen med el- og telefonledninger liggende på jorden, strandede turister og træer, der er revet op med rode. Skoler, offentlige kontorer, lufthavne og broer er lukket torsdag og fredag.
 
Sandy har krævet adskillige liv i Cuba, heriblandt flere, der blev dræbt af nedfaldne dele fra bygninger, som følge af uvejrets rasen. Sammenstyrtede huse og væltede træer har også kostet menneskeliv.
Kilde: AFP
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu