ANNONCE

22. juli: Derfor gik det så galt

24. august 2012 09:01 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
22. juli: Derfor gik det så galt
Billede mangler

Ifølge den norske 22. juli-kommissionen svigtede politiet og terrorberedskabet både før og under Anders Behring Breiviks terrorangreb i Oslo og på Utøya den 22. juli 2011.
Kommissionens rapport peger på en række graverende fejl i håndteringen af sagen.
* Hovedpunkterne i kritikken går på, at Anders Behring Breivik ikke blev standset efter bomben i regeringshovedkvarteret i Oslo samt den lange udrykningstid til Utøya.
* Efterretningstjenesten reagerede ikke på en advarsel fra Toldvæsenet om Anders Behring Breiviks indkøb af ingredienser til at fremstille en bombe.
* Norsk politi havde en plan for, hvordan et terrorangreb skulle håndteres, men den blev ikke sat i værk, da bomben gik af og Breivik dræbte 69 på Utøya.
* Det tog 77 minutter fra Breiviks bilbombe gik af, til der blev sendt alarm ud til alle politidistrikter. Flere steder blev varslingen ikke læst.
* Allerede ni minutter efter bombeeksplosionen havde politiet det fulde registreringsnummer på Breiviks bil og beskrivelser af ham. Det blev bare ikke videreformidlet, og der blev heller ikke sendt efterlysning ud.
* Efter bomben forsømte politiet at orientere det norske vejdirektorats trafikcentral, der kunne have standset trafikken i Oslo. Derfor blev der ikke oprettet vejspærringer, før efter alarmen var sendt ud – altså over en time efter bombe-eksplosionen.
* Politiets operationscentral var for dårligt bemandet og personalet var ikke trænet i at tage beslutninger i den slags afgørende situationer.
* Politiet inddrog ikke medierne for at informere befolkningen om for eksempel bilnummeret på flugtbilen eller den omstændighed, at den formodede gerningsmand bar politiuniform.
* Det tog politiet omkring 70 minutter at pågribe Anders Behring Breivik på Utøya fra den første varsling om skyderiet indløb til det lokale politi i Nordre Buskerud.
* Ifølge rapporten kunne politiet havde været fremme og pågrebet Breivik tyve minutter tidligere end det skete. I det tidsrum blev 19-20 personer dræbt.
* De første betjente ved kajen over for Utøya fulgte ikke instrukserne for igangværende skyderier og undlod at tage til Utøya med det samme.
* En af dem gav sig i stedet til at dirigere trafikken. Ved at standse bilerne på stedet bragte vedkommende oven i købet bilisterne i potentiel livsfare, fordi de kunne være blevet ramt af projektiler fra Utøya.
* Politiets egen helikopter blev ikke sat ind i aktionen på grund af ferieafvikling. Og politi-båden blev overbelastet og fik motorstop midtvejs på vejen til Utøya. Udrykningsstyrken måtte derfor samles op af private bådejere.
* Der var en række både tilgængelig på en nærliggende camping, men betjentene fandt dem ikke.
Kilde: NTB og 22. julikommissionen

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu