ANNONCE

228.000 pas med fejl: Her er de udstedt

23. april 2019 15:26 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

18 kommuner har udstedt pas med fejl i fingeraftrykkene. Er din imellem?

Tirsdag kom det frem, at 228.000 pas udstedt fra 2014 til 2017 har fejl, der kan give rejsende problemer. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

De fejlbehæftede pas er ifølge TV 2 udstedt i 18 af landets 98 kommuner.

Dem kan du se i galleriet over artiklen. 

Der er tale om fejl i informationerne om fingeraftryk i passene.

– Det er en borger, som ved et tilfælde opdager fejlen i efteråret 2017. Vi er nu i dialog med politiet, så vi kan få afklaret, om alle berørte borgere skal have nyt pas.

– Og vi er dialog med leverandøren af it-systemet, så vi sikrer, at ingen borgere står med en ekstraregning, siger direktør i Kommunernes Landsforening Christian Harsløf til Frederiksborg Amts Avis.

Krav siden 2012

Siden 1. januar 2012 har det været et krav, at danske pas skal indeholde et lagret fingeraftryk i passets chip.

Fejlen ligger i den information om fingeraftryk, der ligger i passet. Her er højre hånd lagret som venstre hånd og venstre som højre.

De danske regler blev indført på baggrund af en EU-forordning, som blandt andet indeholder et krav om, at der skal optages netop fingeraftryk i pas.

Hele ideen er, at det skal være mere besværligt at forfalske og misbruge pas, lød forklaringen i 2011. Som nævnt bliver fingeraftrykkene lagret i chip-delen, og derfor kan pasmyndigheder let tjekke, om et pas er ægte.

Der skal fingeraftryk i passet, hvis du er over 12 år gammel. Derfor skal du aflevere et aftryk af en finger, når du får lavet nyt pas. Det koster 26 kroner at få optaget et digitalt fingeraftryk til passet. Gamle pas uden fingeraftryk er stadig gyldige i passets løbetid.

Forventer ingen problemer

Systemet er leveret af Kube Data og direktøren, Jonathan Jørgensen, fortæller til Frederiksborg Amts Avis, at han ikke forventer problemer og at der ingen problemer er med borgerens data.

– Det er vanskeligt at forestille sig, at det skal give borgerne store problemer.

– Det er kun Rigspolitiet, der har adgang til krypteringsnøglen, hvori fejlen ligger, og mange af de berørte borgere har formentlig rejst med passet uden problemer, siger han til avisen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu