ANNONCE

23 anholdt efter stor dramatik

15. april 2019 06:42 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Politiet har på Christianshavn brugt tåregas, efter at uromagere satte ild til barrikader.

Opdatering klokken 0749: 

Politiet skriver nu på Twitter, at i alt 23 er blevet anholdt, mens de seks forventes fremstillet i grundlovsforhør.

Oprindelig artikel:

I alt 15 personer er anholdt efter uroligheder flere steder i København. Det meddeler Københavns Politi tidligt mandag morgen.

Urolighederne brød ud søndag, efter at den kontroversielle partistifter Rasmus Paludan afholdt demonstration på Blågårds Plads. Her blev han ifølge politiet angrebet, hvorefter urolighederne brød løs, og der blandt andet blev kastet med brosten mod politiet.

Vicepolitiinspektør Allan Wadsworth-Hansen bekræfter, at der tidligt mandag morgen er roligt på indre Nørrebro omkring Blågårds Plads, på ydre Nørrebro samt i Nordvest. Det samme er tilfældet på Christiania, hvor der sent søndag aften blussede uroligheder op og blev bygget barrikader på Prinsessegade. Her har politiet set sig nødsaget til at bruge tåregas.

– Lige nu ligner København sig selv. Der er roligt, men vi er stadig til stede i gadebilledet. Vi er i gang med oprydningsarbejdet, siger vicepolitiinspektøren.

Adskillige brande

Til TV2 fortæller operationschef ved Københavns Beredskab Hans Jørgen Larsen, at der siden klokken 22 søndag har der været over 20 mindre brande i forskellige dele af København. Flere af brandene har været i containere, biler og lignende.

– Det svarer lidt til en nytårsaften, når klokken er ved at være tolv. Vi har haft travlt, men det er heldigvis små brande, siger Hans Jørgen Larsen til TV2.

Københavns politi bekræfter, at de sidste brande er slukket omkring klokken 05 mandag morgen. Ingen personer er kommet til skade. Rasmus Paludan er stifter af det yderst islamkritiske parti Stram Kurs. Han er desuden dømt for racisme. En dom, han har anket.

Han skulle søndag have holdt sin demonstration i Mjølnerparken, men den blev i sidste øjeblik af flyttet til Blågårds Plads, fordi der lørdag skete en eksplosion ved Mjølnerparken. Politiet mener dog ikke, at der er sammenhæng.

Paludans retorik og fremgangsmåde er blevet kraftigt fordømt af en stribe toppolitikere, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen, der har kaldt demonstrationen for en “meningsløs provokation”. Folketingets formand har også kommenteret søndagens episoder – dog ikke Paludans:

Selv mener den racismedømte, at statsministeren bør skamme sig.

Ikke meningsløst

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog som nævnt søndag aften afstand fra Paludans begivenhed, som han kaldte for meningsløs provokation. Her under kan du læse Ritzaus korte interview med Paludan selv.

Spørgsmål: Lars Løkke Rasmussen har kaldt dine handlinger i dag for meningsløse provokationer. Hvad tænker du om det?

– Jeg synes, at statsministeren bør skamme sig. Han prøver at være statsmandsagtig, men han er jo lille Lars fra Græsted, når han udtaler sig sådan. Han forstår tydeligvis ikke, hvad forsamlingsfrihed går ud på.

– Den går ikke ud på, at man skal demonstrere på en måde, som han godt kan lide. Den går ud på, at selv folk, hvis holdninger man ikke bryder sig om, skal have lov til at forsamle sig og demonstrere.

Spørgsmål: Så der var ikke tale om meningsløse provokationer i dag?

– Det er bestemt ikke meningsløst at hævde over for voldsmænd og mordere, at de ikke kan bestemme, om man kan skænde Koranen eller ej. Det er det, der er tilfældet. Vi har lov til at skænde Koranen, som vi vil, men ingen tør gøre det bortset fra mig og Stram Kurs, fordi man ved, at konsekvenserne kan være meget farlige.

– Derfor er det noget af det mest meningsfulde, man kan finde på, hvis man er tilhænger af ytringsfrihed.

Spørgsmål: Var det bevidste provokationer i dag?

– Det var en bevidst hævdelse af retten til at gøre, hvad vi har lyst til under loven i forhold til at ytre sig. Jeg mener ikke, at det er provokerende at kaste rundt med sin egen bog, men der er voldsmænd og mordere, som åbenbart mener, at det er grund til, at de skal prøve at overfalde og dræbe folk, der gør det.

Spørgsmål: Kommer du til at fortsætte de her demonstrationer?

– Jeg kommer så sandelig til at fortsætte. Det her viser bare, at jeg og Stram Kurs har ret. Vi siger, at nogle voldelige, utilpassede mennesker er ved at overtage magten i Danmark.

Spørgsmål: Synes du, det er en god måde at gå til problemet på at lave demonstrationerne på den måde?

– Jeg synes, det er en fremragende måde. Fordi som en polak sagde til mig efter kommunalvalget i 2017, så er polakkerne vågnet, men danskerne sover. Jeg bliver nødt til at vække danskerne, så de ikke bliver slaver i et Danmark, der ikke er deres længere.

 

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu