Efter 25 år i Haiti: Nu drømmer Leth om Danmark

15. august 2016 10:20 | Af: Ritzau Fokus

Jørgen Leth vil sammen med sin faste rejsemakker Hans Pilgaard gerne lave et rejseprogram i Danmark for at lære sit hjemland bedre at kende.

Efter 25 år i Haiti: Nu drømmer Leth om Danmark
Jørgen Leth, som vi kender ham - i kommentatorboksen under Tour de France. Arkivfoto: Nils Meilvang.

Netop nu ruller tredje sæson af TV2 Fris egenproducerede rejseprogrammer over skærmen. Igen afspejler kulisserne sydlige himmelstrøg, og hvor det før har været Frankrig, er det denne gang Spanien, der danner rammerne for Jørgen Leth og Hans Pilgaards eventyr.

Men hvis den 79-årige forfatter og filminstruktør Jørgen Leth selv kan vælge, er hjemstavnen højt på listen over steder, han gerne vil udforske næste gang.

– Danmark betyder meget mere for mig nu end før i tiden. Jeg har boet i Haiti i 25 år, og når jeg kommer tilbage til Danmark, er det en ny oplevelse, forklarer han.

I både “Mit Frankrig” og “Mit Spanien” har forfatteren selv udvalgt sine favoritsteder i landene, som han med et kamerahold i ryggen viser frem til tv-værten Hans Pilgaard. Undervejs er der tid til personlige anekdoter, filosofiske samtaler og masser af grin.

Mange flere oplevelser

Og hvis det står til makkerparret, kommer seerne til at få mange flere oplevelser med dem på skærmen.

– Det er bestemt en mulighed at lave “Mit Danmark”. Vi regner ikke med, at Spanien bliver de sidste programmer, siger Jørgen Leth.

Han er selv født i Aarhus, men det er ikke alle steder i Jylland, han er familiær med. Derfor vil bilens GPS blandt andet blive indstillet til jyske destinationer, hvis “Mit Danmark”-programmerne en dag bliver en realitet, forklarer filminstruktøren.

– Jeg vil gerne til Sønderjylland, som jeg ikke rigtig kender. Og så vil jeg gerne til Skagen, hvor jeg har været meget. Og jeg vil også gerne opdage nogle nye steder, fortæller Jørgen Leth.

Og rejsemakkeren nikker, inden han får et særligt drillende blik i øjnene.

– Det ville være en smuk rejse. Den vil jeg gerne med på. Og så kunne det jo være, at vi kunne tage 48 timer ud til at huske, at Færøerne er en del af det danske kongerige, siger Hans Pilgaard prøvende.

For råt, gråt og koldt

De griner begge to, for tv-værten ved udmærket godt, at han aldrig får Leth med til de naturskønne øer. Der er for råt, gråt og koldt.

– Det kommer ikke til at ske. Jeg har været på Færøerne. De kulisser, det var ikke mig. Det var sgu ikke sjovt, slår Jørgen Leth fast.

“Mit Spanien” havde premiere på TV2 Fri den 8. august og kan ses hver mandag seks uger frem.

/ritzau/FOKUS

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu