ANNONCE

25 personer indlagt: Nu er der godt nyt

30. august 2020 11:29 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Unge har fået kritiske skader efter kulilteforgiftning i Oslo. De formodes at have været til ulovlig fest.

25 personer indlagt: Nu er der godt nyt
Et apparat, som har skaffet strøm til festen, kan have udviklet kulilte i rummet, som har en relativt snæver indgang, lyder mulig forklaring på forgiftning ifølge norske medier. Foto: Geir Olsen/Scanpix

Seks personer blev alvorligt skadet i Oslo efter en formodet kulilteforgiftning under en fest i en bunker natten til søndag. Søndag formiddag meldes alle uden for livsfare

I alt 25 blev indlagt efter forgiftningen, som skete ved en fest med op til 200 personer i et rum, som både omtales som en bunker og en grotte. Stedet ligger i Oslo-bydelen St. Hanshaugen.

Ifølge netavisen VG er der tale om et sløjfet beskyttelsesrum.

– De er nu alle i bedring, heldigvis. Vi kan sige, at de er uden for livsfare, siger overlæge Fridtjof Heyerdahl ved CBRNE-centeret ved Oslo universitetssygehus til Aftenposten.

Ifølge nyhedsbureauet NTB mener politiet, at et apparat, som blev brugt til at skaffe strøm til festen, kan have udviklet kulilte.

Det er en gasart, som hverken kan lugtes eller ses. Det kan have reduceret iltindholdet i rummet, oplyser brandvæsnets indsatsleder til VG.

Redningsaktionen blev sat i gang, efter at politiet tilfældigvis stødte på flere unge, som var omtågede.

– Syv yngre personer blev fundet bevidstløse af en patrulje klokken 03.46 efter en fest i en bunker, oplyser indsatsleder André Kråkenes for Oslos politidistrikt til NTB.

Herefter begyndte der ifølge VG at komme flere mennesker ud fra rummet, og da flere havde det dårligt, rykkede redningsmandskab ud til stedet. Et større område blev spærret af.

Betjente også forgiftet

To af de personer, der er bragt på hospitalet, er ifølge mediet politibetjente, som blev udsat for kulilte, da de hjalp festdeltagere ud af grotten.

Tidligere blev det anslået, at op til 80 personer kan have befundet sig i bunkeren, men det tal har politiet ifølge NTB opjusteret til 200 søndag morgen.

De unge har ifølge politiet ulovligt skaffet sig adgang til den aflåste bunker.

– Der er en indgang, som er brudt op. Man er nødt til at klatre lidt for at komme derhen, siger André Kråkenes til nyhedsbureauet.

Kulilte har den effekt, at den fortrænger ilten fra hæmoglobin i blodet, hvorved der kan opstå livstruende skader på blandt andet hjerne og hjerte.

Lokalet, hvor forgiftningen er sket, har ifølge VG en indgang på én gange én meter og er cirka 70 meter dybt.

Brandvæsnet målte ifølge NTB iltniveauet til 16 procent i bunkeren efter evakueringen. Kombineret med høje kulilteniveauer kan det være farligt. Normalt er iltniveauet i tør luft 21 procent.

Fakta

Kulilteforgiftning

  • Forgiftning med kulilte (CO) opstår ved ufuldstændig forbrænding af organiske forbindelser. Den optagede kulilte bindes til hæmoglobin, som normalt er ansvarlig for transporten af ilt (O2) fra lunger til væv. Derved fortrænges ilten væk fra hæmoglobinet, og der kan opstå iltmangel og livstruende skader særligt i hjerne og hjerte
  • Symptomer på kulilteforgiftning er meget varierende og uspecifikke
  • Personer, som udsættes for kulilteforgiftning, mens de sover, vil ikke mærke noget ubehag. De vil gradvist gå over fra en sovende tilstand til en bevidstløs tilstand. Hvis det ikke opdages, vil forgiftningen kunne blive så massiv, at de dør.
  • Personer, som udsættes for kulilteforgiftning i vågen tilstand, vil ved mild til moderat forgiftning mærke hovedpine (hyppigst), slaphed, kvalme og svimmelhed. De kan også mærke åndenød og brystsmerter. Efterfølgende kan der opstå øget forvirring og bevidsthedstab.
  • Det vigtigste ved en kulilteforgiftning er straks at fjerne den forgiftede person fra kuliltekilden og starte tilførsel af ilt via ansigtsmaske.
  • Hvis det drejer sig om en svær kulilteforgiftning, kan det være nødvendigt at behandle med hyperbar oxygenbehandling, hvor man tilfører personen ilt i et trykkammer

Kilde: Sundhed.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu