250 skoler får tilbudt undervisning i psykiatri

6. marts 2013 16:36 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
250 skoler får tilbudt undervisning i psykiatri
Billede mangler

»Jeg er ikke tjekket og med på beatet. Hvis ikke jeg er det, er jeg så en fiasko?« Det er den typiske tankegang, som en psykisk sårbar ung oftest går og tumler med, forklarer Bjarne Yde, daglig leder for PsykInfo Midt i Region Midtjylland. Derfor er han rigtig glad for, at 250 skoler nu er blevet tilbudt undervisning om netop denne problemstilling.

 

»Der går rigtig mange unge rundt og tænker, at de hverken er toneangivende eller tjekkede. Og når den generelle opfattelse i samfundet er, at man er ansvarlig for sin egen succes, så skilter man ikke med sin fiasko,« siger han.

Han forklarer, at nutidens unge vokser op i samfund, hvor de på den ene side vader rundt i privilegier, men samtidig også skal tackle de store succeskrav, som er knyttet til dem.

»Derfor er de unge særlig hårdt ramt, når vi taler om psykisk sårbarhed. Det er meget vigtigt, at vi kommer dem i møde med oplysning, og at der er nogle fornuftige voksne, der vil indgå i en dialog med dem,« siger han.

PsykInfo Midt har samarbejdet med 20 medicinstuderende om projektet, og det er dem, som vil undervise ude på skolerne. Dog påpeger Bjarne Yde, at selve undervisningen om de psykiske sygdomme og diagnoser fylder minimalt i forhold til den dialog, som initiativtagerne ønsker at sætte fokus på.

»Der er gennemsnitligt fire i hver skoleklasse, som går og kæmper med de her tanker. Derfor er det vigtigt, at vi kommer ud og sætter ord på tankerne og gør eleverne opmærksomme på, at de ikke er alene,« siger han.

Hvis de unge ikke vil tale om det i undervisningstiden, garanterer PsykInfo Midts leder, at eleverne altid kan ringe til forskellige anbefalede telefonlinjer. Han opfordrer også de voksne – eksempelvis klasselærerne – til at lægge et lyttende øre til.

Opfordringen om psykiatriundervisning fra informationscentret tager landsformanden for Skole og Forældre, Mette With Hagesen, glædeligt imod. Hun mener, det er vigtigt, at der bliver taget hånd om problemet.

»Der er mange unge, som står tvivlende over for det liv og de krav, som bliver stillet til dem. Så hvis man kan give dem et kvalificeret informationstilbud, hvor de unge får mulighed for at indse, at de ikke skal være bange for de her tanker, så synes jeg, det er et fantastisk initiativ,« siger hun.

Den positive indstilling deler formanden for Danske Regioners Social- og Psykiatriudvalg, Flemming Stenild (SF), med forældreforeningen. Han håber, de andre regioner tager bolden op.

»Det er meget op til de regionale og kommunale instanser at bedømme, hvad de synes er rigtigt, og hvad de føler, de har kræfter og ressourcer til,« siger han.

Det er Mette With Hagensen enig i. Hun synes dog, det vil være forhastet at udbrede skabelonen til Danmarks fire andre regioner, før Midtjylland har samlet op på projektet.

»Jeg synes, vi skal kigge på de erfaringer, de får med projektet i Midtjylland, før vi begynder at pålægge skolerne at undervise i noget nyt,« siger landsformanden.

PsykInfos tilbud til skolerne gælder indtil udgangen af skoleåret i 2014.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu