ANNONCE

Grænsekontrol er i gang: 2500 biler tjekket

12. november 2019 21:41 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Grænsekontrollen af rejsende fra Sverige til Danmark begyndte tirsdag uden store problemer, oplyser politiet.

Grænsekontrol er i gang: 2500 biler tjekket
Grænsekontrollen fandt tirsdag sted ved første afkørsel efter Øresundstunnellen. Her var der opstillet et hvidt telt, hvor køretøjer kunne blive kørt til side for yderligere undersøgelser. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Første dag med politiets grænsekontrol af rejsende fra Sverige til Danmark er forløbet stille og roligt.

Det oplyser Københavns Politi.

Artiklen fortsætter under videoen.

Tirsdag i tidsrummet 10 til 14 blev 2472 biler, der kørte igennem Øresundstunnellen skannet, men der var kun et par håndfulde udslag på nummerplade-genkendelsesmaskinen.

En enkelt person blev taget uden kørekort.

Store kontroller i vente

Kontrollen kommer til at foregå på Øresundstoget, på Øresundsbroen og ved færgetrafikken i havnene i Helsingør, Frederikshavn, Grenaa og Rønne.

Når det gælder tog, vil kontrollen blive foretaget i Københavns Lufthavn, når passagerne stiger ud. Den kan også foregå om bord på toget fra lufthavnen til næste station, Tårnby.

For bilisternes vedkommende vil kontrollen foregå ved, at biler fra Sverige mod Danmark vinkes ind på en vigeplads efter Øresundstunnellen. Det er sådan, kontrollen foregik tirsdag.

Politiet vil ikke oplyse, hvor og hvornår kontrollen gennemføres, men det kan være på alle tidspunkter. Af den grund opfordrer politiet alle rejsende til at tage afsted i god tid.

Politiets fokus er særligt på grænseoverskridende kriminalitet, der vedrører sprængstoffer, våben og narkotika.

Derfor er der grænsekontrol

Regeringen meddelte 10. oktober, at der indføres midlertidig grænsekontrol for at forhindre kriminelle bander i at bevæge sit frit mellem landene.

Det sker i kølvandet på en lang række sprængninger i hovedstadsområdet, blandt andet ved Skattestyrelsen.

Det er politiets vurdering, at eksplosionen ved Skattestyrelsen 6. august blev udført af kriminelle, som var rejst over grænsen fra Sverige til Danmark.

Som en del af indsatsen etableres også et Grænsecenter Øresund, der får egne efterretnings-, analyse- og efterforskningsmæssige kapaciteter.

Det rammer alle rejsende

For den almene rejsende, der ikke rejser i hverken alvorlig eller organiseret kriminalitet, får det flere konsekvenser.

Du skal eksempelvis fremadrettet huske rejselegitimation, hvis du rejser mellem Danmark og Sverige. Godt nok bliver der ikke oprettet en grænsekontrol, hvor alle bliver tjekket hver gang, de krydser grænsen, men politiet har ikke tænkt sig at varsle, hvornår de holder øje med grænsen.

– Man kommer ikke til at se faste, døgnbemandede kontrolforanstaltninger ved grænseovergangene til Sverige. Kontrollen vil blive gennemført som stikprøvekontroller og periodiske kontroller målrettet vej- og togtrafikken over Øresundsforbindelsen, og færgetrafikken i havnene i Helsingør, Frederikshavn, Grenaa og Rønne, siger Lene Frank, politidirektør i Rigspolitiet, i pressemeddelelsen.

Ifølge Lene Frank er der da heller ingen tvivl om, hvem det er, man fra politiets side gerne vil have i nettet.

– Vi går målrettet efter den organiserede kriminalitet, og det er målsætningen, at den almindelige rejsende påvirkes mindst mulig af grænsekontrollen. Hvor ofte der vil være kontrol, vil afhænge af det aktuelle efterretningsbillede og de lokale forhold og trafikmønstre, siger Lene Frank i pressemeddelelsen.

Forlænget rejsetid

Grænsekontrollen kommer til at betyde, at det kan tage længere tid end normalt at rejse mellem Danmark og Sverige, og Rigspolitiet skriver specifikt i pressemeddelelsen, at man bør tage afsted i bedre tid end normalt, hvis man vil krydse grænsen fra 12. november.

Rigspolitiet skriver også i pressemeddelelsen, at der bliver etableret et Grænsecenter Øresund, hvor der skal sidde personer, der arbejder med efterretnings-, analyse- og efterforskningsmæssige opgaver. De skal samarbejde mellem svensk politi og andre myndigheder i regionen.

“Viden om kriminelles bevægelser, herunder brug af bl.a. køretøjer, rejseruter og rejsefæller, vil være en vigtig brik i overvågningen af kriminelle miljøer, uanset hvilke hensigter de kriminelle har,” skriver Rigspolitiet.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu