ANNONCE

Stor redningsaktion i kamp mod uret

22. september 2020 07:07 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Ifølge australsk marinbiolog vil det tage et par dage, før man kan nå ud til knap 300 strandede hvaler.

Op mod 90 grindehvaler er allerede døde, og 180 er stadig strandede på en afsides kyststrækning på Tasmanien i det sydlige Australien.

Der er tale om to store flokke af de langluffede grindehvaler. Mandag strandede de over tre områder omkring Macquarie Havn, der er en del af Tasmaniens barske, tyndt befolkede vestkyst.

Tirsdag morgen lokal tid er der indledt det, der kaldes en “udfordrende” redningsaktion for at få hvalerne sikkert i vand igen.

Ifølge marinbiolog Kris Carlyon var “en tredjedel” af hvalerne døde sent mandag.

Kan vare et par dage

Hun siger, at en redningsaktion meget vel kan tage et par dage. Derfor er redningsmandskabet nødt til at fokusere på de hvaler, som har de bedste chancer for at overleve.

– Nogle dyr vil muligvis være for store eller på en uhensigtsmæssig placering, siger Kris Carlyon ifølge nyhedsbureauet dpa.

Selv om de strandede hvaler ikke er et sjældent syn på Tasmanien, er det alligevel ikke set i et omfang som dette i over ti år.

Forskere kan ikke pege på, præcis hvad der er årsagen. Det er en mulighed, at flokken har bevæget sig væk fra sin normale rute for at finde føde tættere på kysten.

Når man skal til den pågældende kyststrækning, kan det kun lade sig gøre ved at sejle, og det begrænser, hvor stort et redningsmandskab der kan blive tale om.

60 personer

Omkring 60 personer er indtil videre involveret i forsøget på at redde hvalerne. Frivillige og medarbejdere på lokale fiskefarme er også iblandt dem.

– Når det kommer til strandede hvaler på Tasmanien, er det her en af de vanskeligste, siger Kris Carlyon.

Spørger man marinbiologen er der dog håb. For eftersom at hvalerne er delvist dækket af, vil det formentlig lykkes de fleste at overleve, indtil redningsholdet når frem.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu