ANNONCE

Her er de på vej mod kritisk skillevej

29. november 2020 15:25 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Næsten 80.000 mennesker er nu blevet smittet med coronavirus covid-19.

Her er de på vej mod kritisk skillevej
På Bispebjerg Hospital nærmer de sig loftet for, hvad de kan klare, når de samtidig har en almindelig produktion, lyder det. Foto: LINDA KASTRUP/Ritzau Scanpix

Der er det seneste døgn registreret 998 nye smittetilfælde med coronavirus covid-19. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

Antallet af indlæggelser er steget med 7 til 256, mens der er registreret 6 dødsfald.

Der er samlet set bekræftet 79.352 tilfælde med covid-19 i Danmark, siden man begyndte at registrere tallene den 27. januar 2020. I den periode har der været 5.091 indlæggelser og 829 dødsfald. Der er taget 7.366.349 prøver på 3.418.006 personer.

Af de 79.352 bekræftede tilfælde har 62.514 siden overstået infektionen.

Et stabilt niveau

De seneste smittetal peger i retning af, at der et højt, men stabilt smitteniveau i Danmark, vurderer Christian Wamberg, der er overlæge på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital i København. Han fortæller også, at smittetallene viser, at man er på vej mod en skillevej, hvor sundhedsvæsnet må vælge til og fra blandt dem, der skal behandles.

– Vi er i en status quo, hvor vi har stort set det samme antal smittede hver dag, men tegn på et svagt antal stigende patienter på hospitalerne og på intensiv. Hvis den trend fortsætter, så kommer vi til at få mere travlt på hospitalerne, siger han.

Det nuværende høje antal daglige smittetilfælde skal ses i lyset af, at man tester langt mere omfattende end i foråret. SSI har beregnet, at der ville have været omkring 3000 smittede om dagen, da epidemien toppede i starten af april, hvis man havde kunnet teste 70.000 personer om dagen.

Antallet af indlagte stiger med syv til 256. Indtil videre er sygehusenes kapacitet ikke under voldsomt pres, men flere sygehuse har meldt ud, at de skal til at overveje at aflyse ikke-akutte operationer den kommende tid.

Det er også den situation, som man står i på Bispebjerg Hospital, fortæller Christian Wamberg.

– Vi nærmer os loftet for, hvad vi kan klare, når vi samtidig har en almindelig produktion, og vi overvejer, om vi skal op på et højere beredskabstrin, og det vil betyde, at vi må lukke nogle ting ned og finde plads til flere coronapatienter, siger han.

Over den seneste måned er antallet af coronapatienter på landets sygehuse fordoblet, men det er stadig omtrent det halve i forhold til starten af april.

Der er registreret seks nye dødsfald i søndagens opgørelse. Samlet er 829 personer døde med virusset siden starten af marts.

Kunstigt højt og lavt

Andelen af positive test i søndagens opgørelse er på 1,82 procent. Det er den højeste andel i tre uger, men ikke langt fra, hvad der har været i november, hvor tallet har ligget mellem 1,3 og 1,9 procent.

Lørdag blev der registreret 1636 nye smittetilfælde baseret på omkring 100.000 prøver, hvilket er det højeste antal under epidemien, men tallene omfattede prøvesvar fra mere end 24 timer og var derfor kunstigt høje. Søndagens tal er derfor tilsvarende lavere.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få opklaret hos SSI, hvor mange timer henholdsvis lørdagens og søndagens tal er baseret på.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu