32 spædbørn dræbt: Børnestole tilbagekaldt

13. april 2019 18:40 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Amerikansk forbrugerråd har sporet 32 dødsfald til børnestol. Nu trækkes 4,7 millioner eksemplarer tilbage.

Fischer-Price, der producerer legetøj og babyudstyr, har fredag tilbagekaldt 4,7 millioner børnestole i USA.

Det sker, efter at det amerikanske forbrugerråd, CPSC, har linket en bestemt stol til flere episoder, hvor spædbørn har mistet livet mellem 2011 og 2018.

Det skriver The New York Times.

I en undersøgelse, som forbrugerrådet selv har udarbejdet, er stolen blevet linket tilbage til 32 tilfælde, hvor spædbørn har mistet livet. Nogle af dem har været under tre måneder gamle.

Anbefalingen lyder, at forbrugere bør stoppe med at bruge stolen “Rock ‘n Play Sleeper” med det samme. De skal kontakte selskabet for at få købsprisen refunderet.

Fischer-Price har på Twitter bekræftet, at tilbagekaldelsen sker frivilligt. Selskabet opfordrer også til, at forbrugere stopper med at bruge stolen.

Stolen er blevet solgt i forskellige store detailbutikker for mellem 40 og 149 dollar, der svarer til omkring 265 og 985 danske kroner.

Kan få sagsanlæg på nakken

I de fleste sager har børnene blandt andet mistet livet, fordi de er rullet fra ryggen om på siden eller maven, fremgår det af tilbagekaldelsen på forbrugerrådets hjemmeside.

Moderselskabet Mattel har ifølge The New York Times fredag i en erklæring oplyst, at firmaet stod bag sikkerheden bag produkterne.

Mattel gik dog med til en frivillig tilbagekaldelse. Det gjorde det “på grund af meldinger om episoder, hvor produktet er blevet brugt i strid med sikkerhedsadvarsler og instrukser”, lyder det.

En advokat for en familie, hvis tre måneder gamle spædbarn døde i en af de omtalte stole, oplyser, at familien overvejer at lægge sag an.

Også selv om stolene nu bliver kaldt tilbage.

– Selv om det er et helt nødvendigt og vigtigt skridt, så yder det ikke retfærdighed over for de mange familier, der allerede er blevet gjort fortræd af det her farlige produkt, skriver advokaten Jonathan A. Sorkowitz i en udtalelse ifølge The New York Times.

Farlige autostole

I Danmark kunne FDM for nylig fortælle, at to autostole på markedet var decideret livsfarlige.

I forbindelse med en crashtest dumpede de to autostole og viste så ringe sikkerhed, at der er risiko for alvorlige skader på børn i tilfælde af et biluheld.

Stolene kan du se i galleriet over artiklen.

Det drejer som om modellerne Babystyle Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base og Chicco Oasys i-Size bebecare + i-Size base.

Begge er bagudvendte autostole til de mindste børn, og begge faldt altså igennem i testens frontaltest.

Låsemekanisme knækkede

På den ene stol knækkede låsemekanismen mellem stolen og basen, den var fastgjort til, med det resultat, at den rev sig løs af basen og fløj gennem bilens kabine. På den anden autostol knækkede et spænde der holder trepunktsselen sammen, hvorefter testdukken blev kastet ud af stolen og gennem bilen.

– Det er meget kritiske fejl på begge stole, og naturligvis ikke en viden vi kan vente med at offentliggøre sammen med de øvrige testresultater. Derfor advarer vi allerede nu både forbrugere og forhandlere i hele Europa mod at bruge og sælge de to stole. Havde uheldene været virkelige, havde det været livsfarligt for børnene i de to stole, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

Ifølge FDMs undersøgelser er det kun Chicco Oasys i-Size Bebecare + i-Size base, der sælges i Danmark. FDM har allerede orienteret både den danske forhandler og importør af stolen om testresultatet.

Pengene tilbage

Har man allerede købt en af de to stole, anbefaler FDM, at man kontakter forhandleren med henblik på at returnere stolen og få sine penge tilbage.

– Det er heldigvis meget sjældent, at autostole har så alvorlige fejl på sikkerheden, som de to stole her. Men det illustrerer, hvorfor det er vigtigt, at FDM sammen med de europæiske bilklubber løbende tester autostole til familiens mindste medlemmer. Derfor kan vi kun anbefale, at man dykker ned i de uvildige autostoletest, der laves, og eventuelt søger rådgivning, inden man køber ny autostol, siger Søren W. Rasmussen.

Ifølge producenten Chicco har kun et begrænset antal af autostolen været på markedet. De stole er nu blevet fjernet og vil få udskiftet det kritiske spænde. Forbrugere der allerede har købt stolene kan ligeledes få udskiftet de kritiske dele uden omkostning, lover Chicco

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu