3F: Bedre vilkår til udenlandsk arbejdskraft giver penge i kassen

8. marts 2013 09:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
3F: Bedre vilkår til udenlandsk arbejdskraft giver penge i kassen
Billede mangler

Det koster statskassen op mod en kvart million, når en østeuropæer får et arbejde i stedet for en ledig dansker. Det viser en opgørelse fra AE-rådet ifølge Jyllands-Posten, men det er ikke noget, der får fagforeningen 3F til at ønske østeuropæisk arbejdskraft langt væk fra de danske byggepladser.

 

»Vores holdning er, at det skal være muligt lige så vel, som vi i dag har en hel del håndværkere i Norge og i Tyskland. Det er ikke vores holdning, at de ikke skal være her, vores holdning er, at de kan være her, hvis de arbejder på lige vilkår i forhold til udstationeringsdirektivet,« siger Peter Hougård Nielsen, formand for byggegruppen i 3F.

EUs udstationeringsdirektiv betyder blandt andet, at hvis for eksempel en udenlandsk håndværker kommer til Danmark, må vedkommende ikke arbejde under dårligere vilkår for løn og arbejdsmiljø end de danske minimumskrav. Og ifølge 3F ville statskassen kunne hente mange af de penge ind, som den ifølge opgørelsen fra AE-rådet går glip af, hvis de udenlandske arbejdere fik bedre vilkår.

»Nu har vi lige opgjort 300 sager, vi har kørt omkring udenlandsk arbejdskraft, og der kan vi konstatere, at i 95 procent af dem, der arbejdes der ikke på lige vilkår, og det, mener jeg, udkonkurrerer mine arbejdsløse kolleger. Det er det, jeg mener, der er årsag til, at de ikke er i arbejde,« siger Peter Hougård Nielsen.

Det handler således om at stille krav til bygherrerne, lyder det.

»Hvis de offentlige og private bygherrer stiller nogle meget klare arbejdsklausuler, altså at der skal arbejdes på danske overenskomster eller med overenskomstlignende aflønninger, så mener jeg, at de arbejdsløse danske bygningsarbejdere er fuldt konkurrencedygtige med de udenlandske,« siger byggeformanden.

Ifølge Peter Hougård Nielsen er der omkring 6.000 ledige byggearbejdere i 3F, og han mener, de ville være i arbejde i dag, hvis der var mere ordnede forhold omkring ansættelsen af den udenlandske arbejdskraft.

»Jeg mener, det er fuldt realistisk at få alle ledige i gang med det byggeri, der skal være, også på grund af vækstpakken,« siger Peter Hougård Nielsen med henvisning til regeringens »Vækstplan DK«.

Han oplever dog, at der bliver mere styr på de udenlandske arbejderes vilkår rundt omkring.

»Så det ser positivt ud på den måde.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu