ANNONCE

40 danske valgobservatører afvist i Rusland

16. februar 2012 17:18 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
40 danske valgobservatører afvist i Rusland
Billede mangler

Russerne må vælge deres næste præsident uden 40 danske valgobservatører, der skulle have sikret, at stemmeoptællingen på flere valgsteder foregår uden snyd.
“Det er helt tydeligt, at det er politisk motiveret, at de ikke vil have internationale observatører ved præsidentvalget,” siger Jens-Kristian Lütken, formand for den tværpolitiske organisation Silba.
Organisationen sender valgobservatører til EU’s nye medlemmer og deres nabolande mod øst. Og ved valget i december havde Silba medlemmer i Rusland uden problemer.
“Men den her gang påstår de russiske myndigheder, at vi mangler et bestemt stempel for at komme ind. Og vi kan heller ikke komme ind på turistvisum,” siger en slukøret Jens-Kristian Lütken.
Konsekvensen er, at der nu er større sandsynlighed for fusk med registreringen af vælgere og optællingen af stemmer.
“Nu kan vi ikke komme til at afdække, hvad der sker under valget, men måske vigtigst af alt, hvad der sker efter valget,” siger Jens-Kristian Lütken.
Den tidligere præsident og nuværende premierminister Vladimir Putins parti vandt en omstridt sejr ved parlamentsvalget i december.
Efter valget deltog et stort antal russere i demonstrationer, som politiet slog hårdt ned på.
Flere russiske personligheder, heriblandt Sovjetunionens sidste leder, Mikhail Gorbatjov, rådede Putin til at træde tilbage.
Forud for præsidentvalget 4. marts har Vladimir Putin offentliggjort et manifest, hvor han lover, at det skal blive lettere for russerne at få myndighederne til at stå til ansvar for deres handlinger.
 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu