400 mænd skal dna-testes i voldtægtssag

24. maj 2012 03:22 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
400 mænd skal dna-testes i voldtægtssag
Billede mangler

Flere hundrede mænd fra Oslo-området opfordres af politiet til at afgive en dna-prøve i forbindelse med en voldtægt af en ung kvinde. Det skriver Aftenposten. Politiet kontakter i disse dage cirka 200 mænd.
Et tilsvarende antal blev i vinter opfordret til at lade sig dna-teste. Totalt er over 400 personer dermed kontaktet i bestræbelserne på at finde den mand, som overfaldt og voldtog kvinden i oktober sidste år.
– Det er en tidskrævende efterforskning efter udelukkelsesmetoden, siger politiadvokat Cecilie Lilaas-Skari fra Kripos, der varetager bekæmpelse af organiseret og anden alvorlig kriminalitet.
Målgruppen er mænd i alderen 20-45 år fra det område, hvor voldtægten fandt sted.
– Vi tager også en skønsmæssig vurdering ud fra, at vi leder efter en mand af nordeuropæisk oprindelse, siger hun.
Ifølge brevet kan personerne afvise at lade sig teste. Men trods elementet af frivillighed er tilsynsmyndighederne kritisk over for den omfattende dna-testning.
I februar henvendte Datatilsynet sig til justitsministeriet for at få afklaret lovligheden af dna-prøver i så stort et omfang. Det er tilladt at indkalde enkeltpersoner til en test, men tilsynet finder det problematisk, når det gøres i så stor en skala.
– Det er en tendens, vi har set komme, og vi har al mulig grund til at tro, at det vil blive anvendt endnu mere. Hvor går grænsen for, hvor mange personer man kan indkalde? sagde direktør for Datatilsynet Bjørn Erik Thon i februar.
– Kan man indkalde en hel by, en bydel eller flere hundrede personer?
Datatilsynet har til opgave at holde øje med, at reglerne i persondataloven overholdes.
Politiet har tidligere offentliggjort en fantomtegning af den formodede gerningsmand. Af de godt 200, som blev bedt om at afgive en dna-prøve i vinter, accepterede cirka halvdelen at lade sig teste.
Kilde: NTB
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu