400 nigerianske børn er døde af blyforgiftning

28. januar 2013 17:22 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
400 nigerianske børn er døde af blyforgiftning
Billede mangler

Myndighederne lover at gribe ind over for den blyforurening, der har dræbt hundredvis af børn i Nigeria.

 

Hidtil har den nigerianske regering intet gjort for at hjælpe de mange ofre, der er blevet forgiftet gennem arbejde i guldminer i den nordlige delstat Zamfara. I maj sidste år lovede regeringen at afsætte 850 millioner naira (cirka 30 millioner kroner, red.) til at stoppe forureningskilden og sikre behandling til de tusindvis af forureningsofre, men hidtil er pengene ikke dukket op, oplyser den humanitære organisation Læger Uden Grænser.

Ifølge hjælpeorganisationen deltog ingen af de ansvarlige ministre – hverken ministeren for minedrift, miljø eller sundhedsministeren – i en konference, som sidste år skulle sætte fokus på problemet. Men myndighederne tager problemet alvorligt og vil nu gribe ind, forsikrer Bukola Saraki, der er medlem af det nigerianske senats miljøudvalg.

– Pengene vil blive frigivet i denne uge. Desværre har der ikke været nok opmærksomhed på dette problem. Indimellem bliver de mest sårbare glemt, siger han i et interview med Reuters.

Ifølge Læger Uden Grænser er det afgørende, at få has på forureningen inden april, hvor regntiden begynder og varer frem til omkring oktober. Det kan umuliggøre fremkommeligheden på Nigerias i forvejen dårlige vejnet, og det kan gøre det umuligt at påbegynde rensningsarbejdet. Det vil også umuliggøre behandlingen af de omkring 1.500 børn, der er blevet forgiftet.

Den danske afdeling af Læger Uden Grænser oplyser, at blyforgiftningen har ramt både børn og voksne i forskellige landsbyer i Zamfara, hvor mange familier lever af at udvinde guld af malm. De kommer i kontakt med blyet, når malmen knuses og tørres i private hjem.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu