ANNONCE

5 gode råd før du køber brugt bil

7. januar 2013 19:37 | Af: Lasse Romme
 
5 gode råd før du køber brugt bil
Arkivfoto.
5 gode råd før du køber brugt bil

5 gode råd før du køber brugt bil

Der er mange vitterligt mange faldgruber, når man skal købe en brugt bil – ikke mindst de seneste måneders mange sager med snyd med km-tallet har gjort det tydeligt, at der er al grund til at se sig ekstra godt for inden man køber en brugt bil.

 

Men hvis man følger rådene i denne mini-guide, er risikoen formindsket betydeligt – her gennemgår vi især hvordan man kan undgå at købe en bil, der har gået længere end km-tælleren viser. Hvis det efter gennemgang af disse punkter fortsat kan virke vanskeligt at gennemskue bilen, er der to veje at gå: Find en helt anden brugtbil eller få en rådgiver med; det kan være en bekendt eller en mekaniker, som man har tillid til.

Rådene gælder både ved køb hos forhandler og privat, så man skal være opmærksom på rådene begge steder.

Rådene i denne guide er samlet af Thomas Ruff fra leasingvirksomheden LeasePlan. Han har ansvaret for videresalg af flere end 5.000 brugte biler om året.

 

1. Undgå snyd med bilens servicetjek

Som køber er det vigtigt at vide, om bilen har været til de nødvendige servicetjek på værkstedet. Alle værkstedsbesøg bør som udgangspunkt være noteret i bilens servicebog. Men selv hvis dette er tilfældet, kan du ikke altid være sikker på oplysningernes ægthed.

Sådan løser du problemet: Det er derfor vigtigt at tage en stikprøve og ringe til et par af værkstederne og få dem til at bekræfte, at de har udført det på bilen, som er opført i servicebogen. Hvis de ikke kan det, kan det være et tegn på snyd.

En ny mulighed er at downloade en app med oplysninger om, hvornår bilen har været til syn. Apps giver imidlertid ingen garanti. En app viser blot km-tallet ved syn, men man kan ikke vide med sikkerhed, om tallet er rigtigt eller ej.

 

2. Tjek om kilometertallet er rigtigt

Historierne om bilforhandlere, der har snydt med kilometertallet, er mange og har på det seneste været påpeget af tv. Der er især fire ting, man altid bør undersøge for at sandsynliggøre km-tallet. 1) Det første er rattet. Hvis bilen har kørt mere end 150.000 km, vil det tydeligt kunne ses på rattet, der vil være fuldkommen blankslebent. 2) Derefter skal man se på, om bilens tæpper er slidte. 3) Kontroller dernæst om koblingspedalens gummi er trådt skæv. 4) Undersøg om dørhængslerne i førersiden er slappe.

Men modsat: Hvis rat, måtter, kobling og dørhængsler i førersiden i en brugt bil derimod er nye, kan det være tegn på, at sælger prøver at dække over et højt kilometertal.

 

3. Lad dig ikke forblænde af et smukt ydre

Selvom en brugt bil, der er helt nymalet, er pænere end en bil med ridser og skrammer, så kan et flot ydre ofte snyde mere, end det gavner. Ved en nymalet bil ved man nemlig ikke, hvordan bilen ser ud under den nye lak, og derfor bør man her være ekstra opmærksom.

 

4. Hold dig til den type bil, du har brug for

Der er altid nogle brugtbiler, som sælgeren først vil forsøge at sælge dig. Måske fordi bilen har været til salg i lang tid, eller fordi bilsælgeren kan tjene flere penge på salget. Husk derfor altid at holde fast i, hvilken bil, du rent faktisk har brug for, og lad dig ikke lokke til at købe en helt anden type bil.

 

5. Undersøg hvem du køber bilen af

Man skal altid undersøge, hvem man er på vej til at købe en brugt bil af. Enhver bilsælger bør have en hjemmeside med en beskrivelse af forretningen samt tydelige kontaktoplysninger. Det er også en god idé at søge på sælgers navn og forretning på internettet for at se, om der dukker negative sager op.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu