ANNONCE

50 milliarder pund er væk

4. december 2020 14:21 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Det er uvist, hvor de mange penge er blevet af. Der er også strid om, hvorvidt de reelt set er blevet væk.

50 milliarder pund er væk
En stor del af Storbritanniens beholdning af pengesedler befinder sig et ukendt sted. Foto: Scanpix/Leonhard Foeger

Storbritanniens centralbank, Bank of England, mangler, om man så må sige, 50 milliarder pund i sedler, svarende til godt tre fjerdedele af Storbritanniens beholdning af pengesedler. Det skriver BBC. 

Sedlerne er altså trykt og udstedt, men BBC skriver, at pengene ikke bliver brugt i handler eller står i opsparinger ude i de britiske hjem. Man ved med andre ord ikke præcist, hvor pengene er. Men væk, det er de.

BBC skriver, at Storbritanniens svar på Rigsrevisionen, Public Accounts Committee, opfordrer Bank of England til at få bedre styr på, hvor pengene befinder sig.

Rigsrevisionen er bekymret for, at nogle af de forsvundne pengesedler bliver brugt til kriminelle forhold på den ene eller den anden både. Hos Bank of England selv mener man dog, at man har styr på det, man skal.

– Det er bankens ansvar at leve op til kundernes krav om pengesedler. Det har banken altid gjort, og det vil banken fortsat gøre. Borgere skylder ikke banken nogen forklaring på, hvorfor de ønsker at eje pengesedler. Det betyder, at pengesedlerne ikke er forsvundet, lyder det fra en repræsentant for Bank of England, ifølge BBC.

Hvor er sedlerne

Mens der hersker en filosofisk diskussion om, hvorvidt de mange penge er forsvundet eller ej, så virker der til at være enighed om, at sedlerne er et andet sted end i Storbritannien.

– Pengene er blevet lagt et eller andet sted. Bank of England ved ikke hvor, af hvem eller af hvilken grund, og banken virker ikke til at være videre nysgerrig, siger Meg Hillier, medlem af Storbritanniens parlament, og Rigsrevisionen, til BBC.

Folket kræver sedler

BBC skriver, at der i Storbritannien på den ene side bliver brugt færre kontanter, som årene går, mens efterspørgslen efter pengesedler på den anden side er støt stigende.

Det er en af årsagerne til, at man blandt politikere i Storbritannien finder en mistanke om, at en del af pengesedlerne bliver brugt af kriminelle.

Ifølge BBC er det ikke kun britiske pundsedler, der er mærkelig stigende efterspørgsel på. Både den amerikanske Dollar og europæiske Euro oplever samme interesse i disse år. Af samme grund bliver der i dag ikke trykt 500-Eurosedler mere (der ville være godt 3700 kroner værd).

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu