5,7 millioner unge europæere er arbejdsløse

13. marts 2013 01:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
5,7 millioner unge europæere er arbejdsløse
Arkivfoto: Colourbox.

»Det her er meget alvorligt. Unge mennesker er de virkelige ofre for krisen, og vi må samle hele vores kollektive styrke for at undgå en tabt generation.«

 

Sådan siger formanden for Europa-Kommissionen, José Manuel Barroso, til Politiken forud for torsdagens økonomiske topmøde, hvor de europæiske stats- og regeringsledere samles for at tale om blandt andet vækst og beskæftigelse.

Både kommissionsformanden og de andre topledere møder skarp kritik fra organisationer som eksempelvis den internationale sammenslutning af unge socialister og socialdemokrater, IUSY, for ikke at gøre nok for de unge.

»De sidder og leger med tal på deres topmøder, mens over halvdelen af Spaniens og Grækenlands ungdom står uden job. Forstår de ikke, at unge mennesker sulter og begår selvmord i fortvivlelse i dagens EU?,« siger generalsekretæren for IUSY, spanske Beatriz Talegón, til avisen.

Nye tal fra Eurostat viser ifølge Politiken, at næsten hver fjerde af de unge under 25 år i EU er ledige, mens ungdomsarbejdsløsheden i de sydeuropæiske lande svinger mellem knap 40 procent i Italien og næsten 60 procent i Grækenland.

Udviklingen er et udtryk for, at krisen i vidt omfang er blevet håndteret forkert, vurderer økonom Zsolt Darvas fra tænketanken Bruegel i Bruxelles.

»De er de højeste ledighedstal i mindst 15 år, og jeg har aldrig før set en ungdomsarbejdsløshed, der er så høj, og som stiger så hurtigt. Det er der flere grunde til, men for store og for hurtige nedskæringer er helt klart en af dem,« siger han.

José Manuel Barroso vil hurtigst muligt have sat gang i fordelingen af cirka 45 milliarder kroner, der er afsat til jobskabelse for unge i årene 2014-2020. Kommissionen vil desuden foreslå yderligere støtte til de mest kriseramte lande, hvis de til gengæld lover at fortsætte deres økonomiske reformer.

Ligesom fagforeningerne er også de europæiske arbejdsgiverorganisationer blevet bekymrede over den voksende ungdomsarbejdsløshed, og de private arbejdsgiveres organisation, BusinessEurope, efterlyser en større satsning på forskning, uddannelse og arbejdsmarkedsreformer, skriver Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu