ANNONCE

5G til Danmark: Det kræver det

24. august 2020 22:36 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

7. september åbner TDC for 5G-netværk i Danmark som det første selskab herhjemme. Det kræver en ny telefon.

5G til Danmark: Det kræver det
TDC hyrede sidste år svenske Ericsson til at bygge selskabets 5G-netværk. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

I begyndelsen af september åbner TDC som det første selskab i Danmark for 5G. Det er den næste generation af mobilnetværk, som har langt højere hastighed og hurtigere svartider end det nuværende 4G.

TDC åbner for netværket 7. september, og ved udgangen af måneden vil 80 procent af landet på papiret være dækket. Det oplyser TDC Net, der er TDC’s netværksselskab. Dækningen vil i første omgang være klart bedst i centrum af København, Aarhus, Odense og Helsingør, hvor det vil være muligt at opleve hastigheder på op til 1 gigabit per sekund.

I faktaboksen nederst kan du se nærmere på, hvad 5G-netværket kan.

– Man vil opleve langt højere hastighed, hvis du streamer en film i HD eller gamer på din telefon. Det vil være en helt anderledes oplevelse, siger Andreas Pfisterer, der er direktør for TDC Net.

– For erhvervslivet åbner 5G-teknologien mange muligheder – herunder langt hurtigere svartider, hvilket for eksempel er afgørende for selvkørende biler, siger han.

Nyeste telefon

Fra start vil det langtfra være alle, som vil kunne se et 5G-logo i hjørnet af deres telefoner. For at kunne få gavn af 5G skal man have en telefon, der understøtter teknologien.

Indtil videre er det kun de nyeste smartphones fra blandt andre Samsung og Huawei, som er klar til 5G. Apple ventes snart at præsentere en smartphone, der også understøtter den nye teknologi.

Samtidig skal man have et abonnement, hvor 5G er inkluderet. Det TDC-ejede YouSee har meldt ud, at alle abonnementer til over 199 kroner vil have 5G inkluderet automatisk.

Ud over at forbrugerne vil få gavn af højere hastigheder og svartider, er det ikke mindst i erhvervslivet, at der er store forventninger til 5G.

5G vil foruden førerløse biler kunne understøtte alt fra robotteknologi på fabrikker eller sensorer på skibscontainere.

En gradvis proces

Selv om der nu bliver åbnet for den nye teknologi, forventer Andreas Pfisterer, at det vil tage år, inden 5G vil være standarden.

– Det vil være en gradvis proces, som vi også så det, da man gik fra 3G til 4G. I løbet af de næste fem år vil vi se 5G blive den nye standard, men det kan gå stærkere i mellemtiden, når man ser på, hvor stor vækst der er i forbruget af data, der vokser 40 procent om året, siger Andreas Pfisterer.

Det er den svenske koncern Ericsson, som har stået for at bygge 5G-netværket for TDC.

De øvrige store selskaber i Danmark – Telia, Telenor og 3 – er også på vej med 5G, men har endnu ikke åbnet for deres netværk.

Fakta

Det kan 5G

TDC åbner 7. september for 5G-netværket i Danmark, men der kommer til at gå flere år, før det vil være standarden.

Her er et overblik over, hvad 5G giver af muligheder.

* I dag har man adgang til den fjerde generation af det mobile netværk, kaldet 4G, på mobiltelefon eller tablet.

* Den femte generation af det mobile netværk, 5G, kan ende med at blive 100 gange hurtigere end 4G. Det betyder, at man kan hente en HD-film på få sekunder.

* Hastigheden er en vigtig del, men det er endnu vigtigere at opnå forbindelse. Hvis der er for mange mennesker på samme sted, som eksempelvis en koncert, kan det være en kamp.

* Det vil 5G også afhjælpe, da teknologien ikke benytter de overfyldte radiofrekvenser, der anvendes af eksisterende netværk. I stedet bruges et højere frekvensbånd, der i øjeblikket anvendes til satellitkommunikation.

* 5G kan også benyttes til andet end mobiltelefoner, da det kan bruges til begrebet “Internet of Things”, der også er kendt under forkortelsen IOT. Det er en betegnelse for eksempelvis de husholdningsredskaber, der er koblet op til internettet, som dit fjernsyn eller højttalere.

* I fremtiden vil du for eksempel kunne se indholdet af dit køleskab via webcam, når du er ude at handle. Og selvkørende biler vil kunne kommunikere med hinanden langt hurtigere.

* Hvis en selvkørende bil med 100 kilometer i timen – forbundet til et 4G-net – får besked på at bremse, vil den køre 140 centimeter, efter at beskeden er givet, til den starter med at bremse. Er bilen tilsluttet et 5G-net, vil bilen kun køre 2,8 centimeter.

* Det betyder også, at der vil være flere ting at hacke, hvilket kræver øget fokus på sikkerhed.

* En anden ting er, at smartphones og tablets skal have en ny chip og antenner for at opfange 5G, da mange nutidens telefoner ikke kan bruges. Samsung og Huaweis nyeste modeller kan bruge 5G.

Kilder: Teleindustrien, Ingeniørforeningen, 5G handlingsplan for Danmark.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu