ANNONCE

600.000 har den: Tjek kan afsløre skjult sygdom

6. september 2020 06:09 | Af: Newsbreak.dk

Forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Herning, har fundet frem til, at CT-skanninger af hjertet kan afsløre knogleskørhed.

Op til 600.000 danskere – hver tredje kvinde og hver ottende mand over 50 år – har knogleskørhed i større eller mindre grad.

Af dem har kun cirka 172.000 fået stillet diagnosen.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Dermed lever de fleste med sygdommen uden at vide det.

– Ofte opdages knogleskørhed først ved knoglebrud. Knoglebrud kan være alvorlige og endda dødelige. Dog findes en effektiv behandling, som styrker knoglerne og forebygger brud. Derfor er det vigtigt at diagnosticere knogleskørhed tidligt og behandle for at reducere risikoen for nye knoglebrud, fortæller Josephine Therkildsen fra AU og AUH.

Rutine-skanning kan afsløre knogleskørhed

Hun er en af forskerne bag en undersøgelse, som viser, at en rutine-CT-skanning af hjertet også kan bruges til at måle knoglemineraldensiteten – om knoglemassen er høj eller lav – i ryghvirvlerne og forudsige risikoen for knoglebrud.

– Måling af knoglemineraldensitet medfører ingen ekstra stråling eller ekstra tid for patienten, da skanningsbillederne allerede foreligger. Det er en unik mulighed for tidlig opsporing af sygdommen til gavn for de mange patienter, som lider af knogleskørhed uden at vide det, siger Josephine Therkildsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu