ANNONCE

72 blev sigtet: Var komplet uskyldige

7. april 2020 16:52 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

En stor fejl hos politiet har gjort uskyldige til potentielt kriminelle.

Fejl i politiets systemer har betydet, at 72 personer har været registreret sigtet i sager, de ikke har været en del af. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Samlet set har politiet fundet 669 personer, der har været tilknyttet sager, som de ikke har været en del af. I 72 af tilfældene var personen registreret som den sigtede, mens det i andre sammenhænge for eksempel var som part i et færdselsuheld, anmelder af en forbrydelse eller som vidne.

Det er helt konkret fejl i politiets sagsstyringssystem, Polsas, som har betydet, at der er registreret personer på forkerte sager. Der er fundet fejl i perioden 1993 til 2020, oplyser politiet, der siger undskyld.

– Det er fejl, vi beklager meget. Fejlene er et resultat af sagsbehandlingsfejl, der kunne – og burde – være undgået. Politiet ser på håndtering af borgernes data med stor alvor, og vi har derfor sat et udredningsarbejde i gang, som skal sikre, at fejlene rettes, og at vi får det nødvendige overblik, siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

Genbrug af numre

Fejlene er sket i sager, hvor politiet i starten af et sagsforløb ikke kender identiteten på alle personer. Det kan være i et færdselsuheld – for eksempel et vidne eller anmelderen. I de sager har man i politiets systemer koblet de ukendte personer op på et nummer – ENR-nummer – da man ikke kender CPR-nummeret.

Når politiet så har fået klarhed over sagen og de personer, der har været involveret, skal deres CPR-nummer kobles sammen med ENR-nummeret. Problemet er opstået, fordi politiets sagsbehandlere har genbrugt ENR-numre, og når politiet så har fået overblik over sagen, er forkerte personer blevet koblet på forkerte sager.

Rigspolitiet kan endnu ikke oplyse om fejlenes endelig omfang. Det kan ikke udelukkes, at der er flere personer, som er blevet berørt. Politiet regner med at have en opfølgning klar inden sommerferien.

For at få styr på udfordringerne er der nedsat en arbejdsgruppe, som skal sikre, at alle fejl bliver rettet. Derudover har politiet indskærpet praksis for registrering af sager til alle politikredsene.

– Desuden har vi igangsat en række tiltag, der skal sikre, at det ikke sker igen, siger Fogde.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu