ANNONCE

78-årig dækkonge bag tremmer i seks år

15. april 2021 22:53 | Af: Ritzau Fokus

Dommen er blevet stadfæstet

Den 78-årige erhvervsmand Bent A. Nielsen skal seks år i fængsel for mandatsvig og bedrageri for næsten en halv milliard kroner.

Det står klart, efter at Vestre Landsret torsdag har stadfæstet byrettens dom fra 2019.

Revisor Bjarne Nielsen blev ligeledes idømt fængsel i tre år for medvirken til svindel.

Dommen på seks års fængsel til Bent A. Nielsen og svindelbeløbet gør sagen til en af de største svindelsager herhjemme.

Den aldrende erhvervsmand fra Viborg var ikke til stede ved domsafsigelsen.

Han har under sagen nægtet sig skyldig.

– Vi har modtaget Vestre Landsrets domsafsigelse. Den både overrasker og skuffer mig meget.

– Jeg har brug for et par uger til at læse dommen og dens præmisser igennem og har for nærværende ikke yderligere kommentarer, lyder det i en erklæring fra Bent A. Nielsen, som Ritzau har modtaget.

Hans advokat, Lars Henriksen, oplyser til Ritzau, at han nu vil nærlæse dommen sammen med sin klient og se, om der er basis for at ansøge Procesbevillingsnævnet om at få sagen prøvet i Højesteret.

Den ukronede dæk-konge

Bent A. Nielsen er kendt som Viborgs ukronede dækkonge. Han stod bag selskabet Viborg Gruppen, der blev kendt fra tv-reklamer, der fortalte om en glad mand, som netop havde købt fire Viborg-dæk.

Virksomheden blev senere solgt til den franske dækmastodont Michelin for et milliardbeløb.

I 1990 stiftede Bent A. Nielsen virksomheden Genan A/S, der udmærker sig ved at genanvende udtjente dæk. Det var her, der ifølge Bagmandspolitiet blev svindlet for op mod en halv milliard kroner.

Bagmandspolitiet mener, at Bent A. Nielsen førte en række banker bag lyset i forbindelse med et milliardlån, som bankerne ydede Genan.

Anklagen mod Bent A. Nielsen går også på, at han trak 73 millioner kroner ud af Genans pengekasse og brugte pengene til private formål.

Blandt andet en privat lejlighed i København, renovering af sin daværende kones sommerhus og kontante gaver til børn og børnebørn.

Op til byrettens behandling af sagen tog Bent A. Nielsen det utraditionelle skridt at udgive en husstandsomdelt avis, hvor han afviste anklagerne.

Rod i regnskaberne

Sagen begyndte at rulle i 2014, da det kom frem, at der var omfattende rod i regnskaberne fra Genan.

Det viste sig, at virksomheden, der ellers udadtil fremstod som en grøn vækstsucces, var tæt på et kollaps.

Bent A. Nielsen blev i 2015 købt ud af virksomheden af medejeren, pensionskassen PKA.

Senere anmeldte pensionskassen Bent A. Nielsen til politiet for bedrageri.

Kun i en håndfuld sager om økonomisk kriminalitet er der faldet tilsvarende hårde domme.

Forsvarsadvokat Erik Werlauff, der repræsenterer den dømte revisor, oplyser, at han ikke har kommentarer til dommen.

Fakta

Her er senere års sager om økonomisk kriminalitet

* 65-årige Britta Nielsen blev 18. februar 2020 idømt seks et halvt års fængsel for svindel for 117 millioner kroner i Socialstyrelsen.

* Stifteren af lysvirksomheden Hesalight, Lars Nørholt, blev 24. januar 2019 ved Retten i Roskilde idømt syv års fængsel for bedrageri for 351 millioner kroner. Dommen blev senere stadfæstet i Østre Landsret og Højesteret.

* Ejendomsinvestoren Steen Gude fik i 2014 seks års ubetinget fængsel for økonomisk kriminalitet. Hans forbrydelser gik blandt andet ud over den islandske bank Glitnir og ejendomsselskabet Stones Invest.

* Erhvervsmanden Stein Bagger fik i 2009 en dom på syv års fængsel, da han tilstod svindel for over 800 millioner kroner i IT Factory, som endte med at gå konkurs.

* Ejendomsmægleren Bjørn Stiedl fik i 2009 seks års fængsel for i 1990’erne at have tømt selskaber, der havde en samlet skattegæld på omkring 330 millioner kroner.

* Erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen fik i Østre Landsret en dom på seks års fængsel i 2008. Riskær blev dømt for bedrageri over for en familiefond på 210 millioner kroner.

* Fem personer blev i 2004 dømt for at have tømt 214 selskaber for 320 millioner kroner i et kompleks, der var døbt Fischer-sagen.

Den tidligere advokat Poul Fischer, advokat Henrik Vinten og den tidligere direktør i Amager Vekselererfirma Jens Ehlert Lassen fik syv års fængsel.

Revisor Frank P. Frederiksen blev idømt seks års fængsel, mens den tidligere toldembedsmand Orla Rasmussen fik fængsel i fem år og seks måneder. To andre fik delvist betingede domme.

* I 2002 fik Kurt Thorsen og Rasmus Trads henholdsvis seks og fire år bag tremmer. Sagen var kendt som PFA-sagen, hvor de to stod bag falske dokumenter for 3,6 milliarder kroner.

Kilder: Finans, TV2 og Ritzau.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu