81-årig norsk fredsprofessor Johan Galtung beskyldes for jødehad

27. april 2012 22:39 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
81-årig norsk fredsprofessor Johan Galtung beskyldes for jødehad
Billede mangler

Først Grass, så Johan Galtung: ‘Fredsstudiernes fader’ er under anklage for antisemitisme.
 
Debatten om den tyske digter Günter Grass’ påstået antisemitiske digt er kun lige stilnet af – og nu skal en ny markant samfundsdebattør forholde sig til anklager om jødehad.
 
Denne gang drejer det sig om den kendte norske fredsforsker Johan Galtung, der ifølge den norske avis Dagbladet siden efteråret “mere og mere åbenlyst har leflet for antisemitisk propaganda”.
 
Den 81-årige Galtung er sociolog. Han grundlagde det norske Institut for Fredsforskning og opfandt fredsforskningen som akademisk disciplin.
 
Grundlaget for forargelsen er som i Grass’ tilfælde en tekst. For forskerens vedkommende drejer det sig om en artikel, der blev trykt i et akademisk tidsskrift.
 
Her diskuterer han blandt andet jødernes rolle i medierne, frimurerne og forskellige konspirationsteorier.
 
Samtidig forholder han sig til flere kontroversielle kilder, blandt andet værket ‘Zions Vises Protokoller’, der alment bliver set som antisemitisk forfalskning. Bogen blev udgivet i 1903 og handler om jødernes hemmelige plan for at overtage verdensherredømmet. Ifølge Christhard Hoffman, professor i moderne europeisk historie ved universitetet i Bergen, der der tale om “det værste antisemitiske makværk, som findes”. Det skriver netavisen vg.no.
 
Terje Emberland, seniorforsker ved Holocaustsenteret i Norge, siger til avisen, at han frygter, at Galtungs legitimering af det kontroversielle værk vil styrke højreekstremister i deres argumentation og overbevisning.
 
Johan Galtung selv afviser anklagerne som “vrøvl og vås” og siger, at det netop på grund af den slags forfladigede diskussioner, at han har forladt Norge og i dag bor i USA.
– Den sikreste måde at sørge for, at antisemitismen blusser op igen, er at unddrage den fra debatten, lyder hans svar.
Kilde: vg.no

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu