96 danskere sidder i udenlandsk fængsel

20. september 2017 21:48 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

I de fleste tilfælde er vedkommende fængslet grundet narkorelaterede forbrydelser.

96 danskere sidder i udenlandsk fængsel
Anker er blot én af de danskere, der for tiden er fængslet i udlandet. Foto: Scanpix.

Næsten halvdelen af de 96 danskere, der netop nu afsoner fængselsstraffe uden for Danmark, er dømt for at være i besiddelse af, smugle eller handle med narkotika. Nogle af dem det hele på én gang. Det skriver Ekstra Bladet.

For at være helt nøjagtig drejer det sig om 44 narkodømte statsborgere eller personer med tæt tilknytning til Danmark. Det fremgår af nye tal fra Udenrigsministeriet, som Ekstra Bladet har søgt aktindsigt i.

En af dem er den danske langtidsfange Anker Hansen, der i 2014 blev anholdt med 1,48 kilo metamfetamin i kufferten i lufthavnen i Jakarta i Indonesien. Han blev året efter idømt 18 års fængsel for narkobesiddelse. Ekstra Bladet har besøgt den 59-årige dansker i fængslet Lapas Klas 1 i byen Tangerang:

– Jeg har ikke lyst til at rådne op herinde. Hvad er det for et liv? Faktisk ville jeg nogle gange ønske, at jeg havde fået dødsstraf. Så havde det været overstået én gang for alle.

– Jeg har også tænkt på at stikke af. Ikke fordi det er realistisk. Se på mig – jeg kan ikke engang gå. Men tanken om det hjælper. Det giver håb, siger sønderjyden, der nægter ethvert kendskab til det ulovlige indhold i sin bagage.

Lammelser og vægttab

Efter sin anholdelse har Anker Hansen lidt af lammelser og vægttab, men de danske myndigheder har på hans vegne fået afslag på at blive overført til et dansk fængsel. Anker Hansen risikerer først at blive løsladt i 2034.

Udenrigsministeriets materiale viser, at de 96 fængslede danskere i udlandet er dømt i sager om tyveri, færdselsforseelser, vold, familiekonflikter, manddrab, mord, voldtægt, pædofili, bortførelser, økonomisk kriminalitet, menneskesmugling eller terror-mistanke.

Det fremgår også, at der sidder danskere fængslet i 40 forskellige lande. Det er 19 flere end sidste år, men otte færre end i 2012, da antallet toppede.

Kummerlige forhold

Næsten halvdelen af de danske fanger afsoner – ofte under kummerlige forhold – i andre verdensdele end Europa og i en del tilfælde i lande med fængselssystemer, der år efter år kritiseres skarpt af Amnesty International og Human Rights Watch. Lande som Venezuela, Thailand og Indonesien.

Der er tale om det største antal dømte og frihedsberøvede danskere uden for Europa siden 2007. Den yngste er 21 år og den ældste en pensionist på 69. Fem af de fængslede er kvinder, og den kønsfordeling har været stabil igennem en årrække.

Kilde: Eb.dk. 

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu