14 farlige opladere trækkes tilbage: Fare for brand og stød

De svenske myndigheder har fundet en lang række farlige opladere. Flere af dem bliver også solgt i Danmark.

Det svenske Elsäkerhetsverket trækker stikket og advarer forbrugere mod 14 forskellige farlige opladere. Flere af dem er er også solgt i Danmark. Kilk videre i galleriet her og se billeder og oplysninger om alle de farlige opladere. Foto: Scanpix
Det svenske Elsäkerhetsverket trækker stikket og advarer forbrugere mod 14 forskellige farlige opladere. Flere af dem er er også solgt i Danmark. Kilk videre i galleriet her og se billeder og oplysninger om alle de farlige opladere. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Det svenske Elsäkerhetsverket advarer i en pressemeddelelse forbrugere om en lang række farlige opladere. Den svenske myndighed har stoppet for salget og kaldt produkterne tilbage fra de forbrugere, der har købt dem. Årsagen er, at de simpelt ikke er sikre nok, og derfor potentielt udgør en livsfare for brugerne.

Seks af laderne har forhandlerne frivilligt kaldt tilbage, mens Elsäkerhetsverket i otte sager har pålagt forhandlerne at kalde de farlige opladere tilbage.

Laderne har i flere tilfælde en række alvorlige brister, og Mikael Carlson, der er teknisk ekspert i Elsäkerhetsverkets analyseafdeling er mildest talt uimponeret over opladerne.

– Vi er overraskede over, at der er så mange fejl, men også over hvor alvorlige fejlene er, udtaler han i pressemeddelelsen.

12 af laderne er brandfarlige. Deres plastskjold er ikke – som de skal være – brandhæmmende, men kan antændes, hvis der sker en elektrisk fejl i opladeren. Derudover er der overhængende fare for at få livsfarligt stød af mange af opladerne. De mangler nemlig ordentlig isolering af de elektriske dele, og beskyttelsen er generelt bare for dårlig. Strømførende dele risikerer let at blive eksponeret, hvis opladerne får skader af for eksempel slag.

Overhængende fare

Seks af laderne har ingen anden isolering, end malingen eller lakeringen yderst.

– Risikoen for at få stød af disse opladere er overhængende og forenet med livsfare, udtaler Mikael Carlson.

Sælges i Danmark

Newsbreak.dk har søgt på nettet efter de tilbagetrukne opladere og har fundet to af dem til salg på danske netbutikker. Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at det dog ikke er sikkert, at der er tale om de helt samme opladere, da det kommer an på batch-nummeret.

Newsbreak.dk har også kontaktet den danske pendant til Elsäkerhetsverket for at spørge, hvordan danske forbrugere skal forholde sig. Her oplyser presseafdelingen, at Sikkerhedsstyrelsen har taget kontakt til de svenske myndigheder og bedt om at få tilsendt deres testrapporter, så Sikkerhedsstyrelsen kan tjekke, om nogen af opladerne er solgt på det danske marked og eventuelt tage affære.

Presseafdelingen oplyser derudover, at man betegner USB-opladere som højrisiko-produkter, da mange har problemer med, at de kan bryde i brand ved kortslutning eller risikere at give stød. Styrelsen laver derfor jævnligt kontroller og tilbagekalder farlige opladere. Der er lige nu en test af 25 opladere i gang.

Sikkerhedsstyrelsen har en række generelle råd om sikker brug af opladere, som man kan se i faktaboksen nederst i artiklen.

Adskillige af laderne er solgt hos netbutikken Cdon.com, som opererer i alle de skandinaviske lande. Newsbreak.dk har kontaktet det svenske selskab bag Cdon.com, Qliro Group, og spurgt, om de tilbagetrukne opladere også er blevet solgt i Danmark. Cliro Gruops presseafdeling er ved udgivelsen af artiklen endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen. Newsbreak.dk har ikke fundet nogen af de berørte ladere til salg aktuelt på den danske udgave af Cdon.com.

Farlige opladere er et kendt problem

Det kan du gøre for at undgå problemer med opladning

  • Brug en oplader, som passer til det, der skal lades op.
  • Tjek at stik og ledning ikke har synlige skader, før du tilslutter opladeren.
  • Læg ikke opladeren på et brandbart underlag, f.eks. i sofaen eller sengen.
  • Dæk ikke opladeren til, så den bliver overophedet.
  • Tjek, at opladeren ikke bliver meget varm under opladningen.
  • Lad ikke op om natten, hvor du ikke kan holde øje med opladeren.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Problemer med brandfare med opladere og andre elektroniske apparater er da bestemt heller ikke ukendt. For nyligt kunne vi her på Newsbreak.dk fortælle historien om Morten Andersen, der en morgen vågnede ved, at hans Samsung-mobiltelefon var brudt i brand, mens den lå til opladning i sengen.

Du kan selv læse flere detaljer om den svenske tilbagetrækning her.

 

Powered by Labrador CMS