6 gode råd: Sådan får du hurtigt feberen ud af kroppen

Når man har feber, har man brug for mellem 25 og 50 procent mere væske end normalt, så mere væske er ét af de gode råd. Se flere gode råd i bunden af artiklen. Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Selvom du ikke har lyst, skal du sørge for at få rigeligt med næring, når feberen raser i kroppen. Her er nogle råd til de syge.

Når man er lagt ned af enten forkølelse eller influenza, er det sidste man har lyst til at tænke på mad og drikke.

Men det er en god idé at sørge for at få de rigtige ting indenbords, hvis man rammes af en af vinterens forkølelser eller influenzaer, for de ting du indtager, mens du er syg, kan hjælpe dig til at komme hurtigere på toppen igen, når feberen letter.

– Det er meget vigtigt, at man får nok væske. Og man skal faktisk lige koncentrere sig om at få nok, og det må gerne indeholde nogle kalorier som sodavand, mælk eller juice, forklarer Thomas Benfield, der er overlæge i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital.

Mere væske

Når man har feber, har man brug for mellem 25 og 50 procent mere væske end normalt, forklarer han. Samtidig forbrændes kroppens energidepoter også hurtigere end normalt, og derfor kan det være en god idé at drikke sine kalorier. Kommer man først i underskud af kalorier, kan der nemlig være længere vej til at bliver rask.

– Man bliver hurtigere rask, hvis man sørger for at få noget indenbords, ellers taber man for meget energi, siger Thomas Benfield.

Holder øje med Danmark

Tyra Krause, der er overlæge ved Statens Serum Institut, holder skarpt øje med, hvordan udviklingen i influenza ser ud i Danmark, når det kolde vejr kommer krybende. Hun forklarer, at influenzaen adskiller sig fra en almindelig vinterforkølelse ved, at feberen typisk fortsætter i flere dage, og sygdommen giver også en karakteristisk ømhed i muskler og led.

– Rammes man af influenza, skal man blive hjemme og ikke gå på arbejde. Det er dumt at risikere at smitte andre, og man skal også respektere sine symptomer og ikke presse sig selv for hårdt, forklarer Tyra Krause.

Men selvom man skal passe på fysikken, påpeger Thomas Benfield alligevel én stor myte, der er medvirkende til, at eftervirkningerne fra en febersygdom kan påvirke en unødvendigt længe.

– Inaktivitet og ingen mad og drikke sender en længere ned i sygdommen, så selv når man bliver rask, tager det længere tid at komme ovenpå igen. Det kan man afbøde ved at spise og drikke og røre sig i det omfang, sygdommen tillader det undervejs.

Når feberen så småt løjer af, skal man sikre sig gode proteinkilder, så musklerne kan komme sig bedst muligt.

Indtil videre er influenzasæsonen holdt på afstand, men det kan hurtigt ændre sig, fortæller Tyra Krause. På hjemmesiden www.influmeter.dk kan man til enhver tid orientere sig om, hvordan det står til med influenza i landet.

Sådan skal du gøre, når du har feber:

– Respekter din tilstand og bliv hjemme. Sov meget

– Sørg for at få rigeligt med væske – mere end normalt

– Drik gerne dine kalorier. Sodavand eller flødeis er en god måde at få kalorier på, når appetitten er lille

– Bevæg dig i det omfang, du magter. Ligger du helt stille, skal din krop kæmpe hårdere for at gendanne muskelmasse og komme sig, når du er rask igen

– Når feberen trækker sig, skal du spise sunde proteinkilder. Her gælder fribilletten til is og sodavand ikke længere

– Fortsætter feberen ud over fem dage, bør du søge læge

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS