73 år som ægtepar

Dronning Elizabeth af Storbritannien og prins Philip giftede sig i 1947 og kan fejre 73-års bryllupsdag.

Udgivet Opdateret

Det er så yndigt at følges ad. Og det britiske regentpar dronning Elizabeth og prins Philip har gået hånd i hånd med vielsesringe på i længere tid, end de fleste kan prale af.

Fredag den 20. november kan de nemlig fejre 73-års bryllupsdag.

Min klippe

– Han har ganske enkelt været min styrke og min klippe i alle disse år, sagde dronning Elizabeth i en tale ved parrets guldbryllup ifølge det britiske kongehus.

– Og jeg og hele hans familie – både i dette og i mange andre lande – skylder ham mere, end han nogensinde ville kræve, eller vi nogensinde vil vide, sagde hun videre i talen.

Brylluppet blev holdt relativt nedtonet, da det stod i kølvandet på Anden Verdenskrig. Ifølge det britiske kongehus samlede den vordende brud selv kuponer til sin egen brudekjole.

Parret mødte hinanden første gang allerede som børn tilbage i 1934, da de var gæster ved det samme bryllup.

Her skulle prinsesse Marina af Grækenland og hertugen af Kent smedes sammen. Prins Philip var fætter til bruden, mens gommen var en af dronning Elizabeths onkler.

Dansk prins

Prins Philip er oldebarn af den danske kong Christian IX og er faktisk født prins af Danmark og Grækenland. Da han sagde ja til den daværende britiske tronarving, måtte han dog vinke farvel til den titel og fik i stedet tildelt titlen hertug af Edinburgh.

94-årige dronning Elizabeth og 99-årige prins Philip har gennem årene sammen fået fire børn.

Det er tronarvingen prins Charles på 72 år, prinsesse Anne på 70 år, prins Andrew på 60 og prins Edward på 56 år.

Derudover er det også blevet til otte børnebørn og otte oldebørn – et niende er på vej, når prinsesse Eugenie, der er datter af prins Andrew, nedkommer med sit og manden Jack Brooksbanks første barn i foråret.

Ny udtalelse

Parrets høje aldre har dog også sat sine begrænsninger.

Som 95-årig valgte prins Philip at trække sig fra sine royale forpligtelser. Og derfor er det i dag primært den 94-årige dronning, man kan se ved officielle arrangementer.

Det er heller ikke ofte, man hører fra dem i officielle udtalelser. Men tidligere på året kom prins Philip med en officiel tak til de briter, der stiller sig forrest i kampen mod coronavirusset.

– Jeg vil gerne anerkende det altafgørende og vigtige arbejde, der bliver udført af så mange for at bekæmpe pandemien, sagde han til det britiske folk.

Til daglig har parret residens på Buckingham Palace i London.

Og så er der faktisk flere markante mærkedage i kalenderen.

Til næste år fylder prins Philip nemlig hele 100 år. Og i 2022 kan dronning Elizabeth fejre sit 70-års jubilæum som regent.

Powered by Labrador CMS