82 mønter fra 1300-tallet er fundet nær Viborg

Tre medlemmer fra Midtjysk Detektorforening har fundet en møntskat på en mark nær Foulum ved Viborg.

Udgivet Opdateret

Efter en afsøgning med metaldetektor af en mark nær Viborg fandt tre medlemmer fra Midtjysk Detektorforening 82 mønter. Det oplyser Viborg Museum i en pressemeddelelse.

Mønterne er formentlig gemt af vejen en gang i første halvdel 1300-tallet og går under betegnelsen borgerkrigsmønter. Morten Nielsen, der er formand for Midtjysk Detektorforening, var en af de tre, der fandt skatten.

– Det er jo ikke ualmindeligt at finde borgerkrigsmønter, når vi afsøger marker omkring middelalderlige byer og landsbyer, men når vi finder så mange fra en samlet nedlæggelse, så sætter det virkelig tankerne i gang om hvorfor? Og hvem?, siger han i en pressemeddelelse.

Museumsinspektør Mikkel Kieldsen er også glad for samarbejdet med foreningen, der frivilligt har stillet op.

– Det er fantastisk, at detektorgruppen her stiller op i deres fritid for at hjælpe os med at afsøge området, hvor mønterne er fundet. Det har været en stor hjælp, siger han.

Afsøgningen med metaldetektor blev foretaget som afslutning på en større udgravning af en bebyggelse fra yngre jernalder samme sted. Men med næsten 1000 år mellem bebyggelsen fra jernalderen og møntskatten, er der ingen kobling mellem de to ting.

Da området omkring møntskatten bliver set som helt gennemsøgt, bliver der ikke foretaget yderligere udgravninger eller undersøgelser på stedet.

Møntskatten bliver udstillet på Viborg Museum i uge syv.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS