Advarer du om fotovogne: Så hårdt kan du blive straffet

Danskere landet over advarer hinanden om fotovogne, men er det lovligt? Newsbreak.dk har undersøgt sagen.

Trykker du for hårdt på speederen? Arkivfoto: René Lind Gammelmark
Udgivet Opdateret

Du har med garanti set det før – en bekendt eller en slægtning meddeler, at der er fotovogn opstillet et eller andet sted. På den ene måde er det jo en god service at undgå en bøde eller et klip i kortet, men hvordan har politiet det egentlig med, at danskere landet over hjælper med at advare mod fotovogne. Og endnu værre – kan det give en bøde, hvis man er lidt for meddelsom på de sociale medier.

Newsbreak.dk har taget en snak med Erik Mather, der er vicepolitiinspektør og leder af færdselsafdelingen ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi omkring fænomenet at dele fotovognenes placering på de danske veje.

– Politiet advarer jo også selv om, at vi er ude med fotovognen af og til på Twitter. Så kan man jo tænke, hvorfor vi gør det. Hvis bare én læser tweetet og sætter hastigheden ned, så er det jo en gevinst. Og det er lidt samme brille, hvis man som borger går ind og får folk til at sætte farten ned. Vi vil jo gerne have, at man hjælper hinanden til at blive bedre i trafikken, siger Erik Mather.

Dermed er der altså ikke noget strafbart i at fortælle omgangskredsen på de sociale medier, at de lige skal lette foden på speederen. Men der er andre elementer i trafikken, hvor man kan blive straffet for at advare medtrafikanter om fotovogne.

– Hvis du er ude på vejen og blinker med lyset, så kan det godt gå over i en straf. Det handler jo om, hvornår man kører med langt lys. Og blinke for at advare andre trafikanter om fotovogne – det må man ikke. Hvis du anvender det lange lys som advarsel, så kan det give en bøde, siger Erik Mather. En bøde ville være på omkring 1.000 kroner.

Trafikalarmer kan være okay

Der har med garanti været massevis af danskere, som til jul har ønsket sig diverse trafikalarmer eller måske allerede har haft det. Og det er okay, hvis man altså kender reglerne siger Erik Mather.

– Man må gerne have en radardetektor i bilen. Den må fortælle dig, at der holder en fotovogn. Jeg har selv en TomTom GPS, hvor der var indbygget stærekassedetektor. Der er ikke noget ulovligt i det, men i foreksempel Schweiz er det ulovligt. I Danmark er det lovligt til eget brug, men ikke til at advare andre med, siger Erik Mather.

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har man en række strækninger, som politiet ofte kontrollerer. Og her tegner der sig et tydeligt mønster, mener Erik Mather.

– Vi kan se, at der er nogle udvalgte strækninger, som vi kontrollerer ofte. Der ser vi en klar tendens til, at folk de sænker farten, men generelt er dette desværre ikke mønstret. Men når vi skilter, så ved folk det – og så sænker de farten, siger lederen af færdselsafdelingen.

Men der er også enkelte lyspunkter, hvor fartsyndere nærmest hører fortiden til, bekræfter Erik Mather.

– Vi holder ved Farøbroen nærmest altid. Der har vi set en markant nedgang i hastigheden hos bilisterne. På den vis er det jo godt, at bilisterne ved, at de skal være opmærksomme på farten, siger Erik Mather, der vicepolitiinspektør og leder af færdselsafdelingen ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Powered by Labrador CMS