Skip to main content

Advarer om farligt legetøj for børn

Der er sket flere alvorlige ulykker i Danmark i år på den konto.

Kraftige magneter kan være farlige for børn. Genrefoto.

Kraftige magneter kan være farlige for børn. Genrefoto.

Julen står for døren, og i den forbindelse advarer Sikkerhedsstyrelsen om, at kraftige magneter ikke må komme i nærheden af børn.

De kraftige magneter kan sætte sig fast i tarmen og beskadige den, og barnet risikerer i så fald at ende på operationsbordet.

– Vi vil gerne advare forældre mod at købe magnetlegetøj, der ikke egner sig til børn, og som de kan komme til skade med. Men det er også vigtigt, at forældre er opmærksomme på, at mindre børn ikke får fat på kraftige magneter, familien allerede har derhjemme, måske hos større søskende eller på opslagstavler, siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er farligt

Magneter kan være så kraftige, at de binder meget effektivt, og så kraftige magneter bruges blandt andet i magnetsæt, der kan bruges som puslespil og skulpturbygning.

Magneter med et såkaldt flux-index (der måler magneternes kraft) på over 50 må ikke sælges som legetøj til børn  under 14 år, men da de kraftige magneter bruges mange forskellige steder, er det altså også vigtigt, at forældre generelt er opmærksomme på, hvor i huset de kraftige magneter opbevares.

Har man kraftige magneter i huset, skal man sørge for, at børn ikke kan få fat i dem og eventuelt sluge dem.

Sikkerhedsstyrelsen skriver, at der i år er sket flere alvorlige ulykker i Danmark, hvor små børn er endt på operationsbordet, fordi de havde slugt magneter, der satte sig fast i børnenes tarme.

Det er dog ikke kun små børn, der er i fare.

– Der har været tilfælde, hvor børn har forsøgt at bruge magneter for eksempel som falske tungepiercinger og ved et uheld har slugt magneterne. Og magneterne kan give skader, uanset hvor store børnene er, siger Stine Pedersen i pressemeddelelsen.

Del din kommentar