Advarsel: Du kan få Roskildesyge af denne fødevare

Fødevarestyrelsen advarer atter mod Roskildesyge.

Udgivet Opdateret

Det er kun knapt et døgn siden, Newsbreak.dk kunne fortælle om faren ved at spise en bestemt fødevare.

Nu er den gal igen med fare for Roskildesyge – og endda i samme fødevare.

Diarre, opkast og kvalme

Ifølge Fødevarestyrelsen vil smitte med Roskildesyge-virus – også kaldet Norovirus – give følgende symptomer: Opkast, kvalme og diarre. De optræder typisk et til to døgn efter, at​ man er blevet smittet, og varigheden af symptomerne er typisk et til tre døgn.

Også denne gang handler det om frosne jordbær – dog af mærket “Dit Valg”.

Har du valgt disse skal du altså passe rigtig godt på. Hvis bærrene ikke varmebehandles, som angivet på emballagen, så virus dræbes, kan du altså smittes med den frygtede sygdom.

Pakkerne har en nettovægt: 400 g og er derudover mærket med:

Pakket: 06.10.2016
Bedst før dato: 06.04.2018
Lot nummer: L 16280
EAN stregkode: 7340011459514
Pakket i: Polen

Det er Coop, der kalder disse jordbær tilbage og de er solgt i hele landet i følgende butikker:

Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´brugsen, Brugsen, Fakta, Fakta Q og Coop.dk/MAD (netbutik).

Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til enten at kassere produktet eller levere det tilbage, hvor det er købt.

Jordbærrene omtalt fredag var pakket i Belgien – disse altså i Polen.

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS